szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évek talán legfontosabb Chrome-frissítésével állt elő a Google. A vállalat ezúttal nemcsak praktikus funkciókat ígér, hanem a böngészés sebességének észrevehető növekedését, sőt az energiafogyasztás csökkenését is.

Igen jelentősre sikerült a Google idei utolsónak tervezett Chrome-frissítése. A jelek szerint nagyon szeretnék, ha a felhasználóknak legalább emiatt jól zárulna a 2020-as évük: Matt Waddell, a Chrome termékmenedzsere szerint az elmúlt évek legfontosabb frissítése érkezett meg a szoftverhez, a 87-es főverzió jelentős előrelépést jelet a böngésző életében.

Waddell bemutatója szerint a frissítés után a Chrome az erőforrásait szinte kizárólag az aktív böngészőlapokra koncentrálja, így a többi megnyitott, ám háttérben lévő lap az eddigieknél sokkal kevesebb energiát használ. A Google mérései szerint ez akár ötödakkora leterheltséget jelent a processzor számára, az akkumulátor számára pedig nagyjából +75 perc üzemidőt jelent – vagyis ennyivel később merül le a használatával a laptop.

További jó hír, hogy a frissítés után a böngésző indítása 25 százalékkal gyorsabb lesz, a weboldalak betöltése 7 százalékkal gyorsul fel. Mindezt úgy, hogy kevesebb energiát és RAM-ot igényel a Chrome működése.

Az eredményt a JavaScripttel kapcsolatos aktivitások korlátozásával érték el. Vagyis ettől még ugyanúgy szólni fog majd a zene a háttérben, mint eddig.

Praktikus újdonság, hogy az új verzióban már egyszerre láthatjuk a böngészőben megnyitott összes lapot. Ehhez nem kell más tenni, mint a lapok sávjában jobb oldalára tett ikonra kattintani, majd kiválasztani a kívánt lapot a listából. Ez első körben csak a Chromebookokon használt böngészőnél működik majd, de később más rendszerekre kiadott Chrome-okban is elérhető lesz.

A jövőben a böngésző címsora is hasznosabbá válik, a segítségével ugyanis a különböző beállításokhoz is hozzáférhetünk. Ha például azt írjuk be, hogy "edit passwords", vagy, hogy "delete history", akkor a jelszavak kezeléséhez, illetve az előzmények kezeléséhez juthatunk. Azt nem tudni, a magyar elnevezéseket is érti-e majd a Chrome, mindenesetre a lehetőség már néhány angol kifejezés ismerete esetén is komoly segítség.

És még egy látványos változás: miután frissült a Chrome, az új böngészőlap megnyitásakor már olyan témájú kártyákat is láthatunk, amelyek a korábbi böngészéseink alapján jelennek majd meg az oldalon. Vagyis láthatunk majd recepteket, éttermeket, termékeket, filmeket vagy épp televíziós műsorokat is ajánlatként. Ez a lehetőség egyelőre csak néhány felhasználónál jelenik majd meg, 2021-ben viszont mindenki számára elérhetővé teszik őket.

©

A böngészőt frissíteni a Beállítások – Súgó – A Google Chrome névjegye menüpontokon keresztül lehet. Itt a program megnézni, hogy elérhető-e már új frissítőcsomag, és ha igen, akkor azt jelzi is a felhasználó számára, aki egyetlen kattintással telepítheti az újdonságot. Pro tipp: előtte érdemes minden munkafolyamatot menteni.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

Minden belga járványadat javult a héten

Minden belga járványadat javult a héten

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett