szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

November 18-án szerdán leszállt a sarki éjszaka az amerikai Utqiagvik nevű településre, ami azt jelenti, hogy a következő több mint két hónapot teljes sötétségben töltik majd az ott élők.

Miközben sokan nem szeretik a telet és a téli időszámítást, mert emiatt nagyon korán lemegy a nap, több olyan település is létezik a világon, ahol még ennyi világosságnak is örülnének télen. Ilyen például az alaszkai Utqiagvik – amely 2016-ig a Barrow nevet viselte –, ahol a szerdai napnyugta azt jelentette: idén már nem is lesz világos a kis városban. Sőt, mire legközelebb felkel a Nap január 23-án, már Joe Biden lesz a beiktatott amerikai elnök.

Utqiagvik az Egyesült Államokban, a világon pedig a 12. legészakibb település, amely az északi sarkkörtől 5 fokkal északabbra fekszik. A városka elhelyezkedése miatt minden évben megfigyelhető a sarki éjszaka (polar night) néven ismert jelenség, amely extrém hosszú éjszakát – és nappalt – eredményez.

©

Mivel a Föld döntött tengely mentén forog, az Északi-sarkkörnél napokon, heteken vagy akár hónapokon át nem kel fel télen a Nap, nyáron pedig nem bukik le a horizont alá.

A nappalok az Egyesült Államokban június óta egyre rövidültek, Utqiagviknál azonban ez a csökkenés extrém mértékben tapasztalható. A településen november 1-jén még 5 óra 42 percen át volt világos – a Nap helyi idő szerint 10 óra 18 perckor kelt fel, és 16 órakor nyugodott le –, november 18-án azonban már csak 18 percen át volt a hagyományos értelemben vett nappal.

Ezek után a Nap néhány fokkal végig a horizont alatt marad majd, nappali sötétségbe borítva a területet. A december 21-i téli napforduló idején ez 4,7 fokot fog jelenteni.

Bár mindez elviselhetetlenül hosszú éjszakának tűnhet, azért van, ami "kárpótolja" az ott élőket: május 11-től augusztus 18-ig egyszer sem sötétedik majd be, a Nap ugyanis folyamatosan a horizont felett lesz majd – írja a The Washington Post. Az Északi- és a Déli-sarkon egyébként még ennél is extrémebb a helyzet, ott évente egyetlen egy napfelkeltét és napnyugtát láthat az ember.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának