szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hetekben két németországi építkezés is nagy figyelmet kapott, a munkákat ugyanis a világ leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával végzik.

Az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első, 3D-nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai zajlanak szeptember óta. A bajorországi Wallenhausenben pedig már a második ilyen lakóépületet, egy ötlakásos társasházat húznak fel az új technológia segítségével – közölték a projekt illetékesei.

A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter tervezését a MENSE-KORTE ingenieure + architekten végezte. A másik, mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező, háromemeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz a Mühlich, Fink & Partner építésziroda tervei alapján.

Utóbbi projektben a nyomtatási folyamat várhatóan mindössze hat hetet vesz igénybe.

Az így felépült bérlakások az építkezés befejeztével ugyanúgy beköltözhetők, lakhatók lesznek, mint a rendes otthonok. A gyors és költséghatékony építési technikát a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI, a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként biztosítja.

"Németország első nyomtatott társasházának építésével beigazolódott, hogy az új technológia nagyobb léptékű épületek kivitelezésére is alkalmas. Hiszünk benne, hogy a 3D-s betonnyomtatás az elkövetkező években egyre fontosabbá válik” – mondta Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője.

Az épületeket a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával, a COBOD BOD2-vel készítik. A BOD2 egy moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje három tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten – magyarázzák a közleményben. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg idő és költség megtakarítható.

A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket már kamera figyeli.

A BOD2 1 m/s sebességgel dolgozik, ezzel a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb építkezéseken használt 3D-nyomtató. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy 1m² nagyságú, dupla rétegű falat nagyjából öt perc alatt készít el. A BOD2 emellett figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.

A BOD2 gépet annak a BOD-nak a frissítéseként vezették be a piacra, amely korábban Európa első 3D-nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Marabu Féknyúz: Saját lábon állni

Marabu Féknyúz: Saját lábon állni

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt