szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új jelentés szerint a két techóriás kifejezetten partner az ázsiai rezsimnek nem tetsző vélemények eltüntetésében.

Az Amnesty szerint a Facebook és a Google segített a vietnami kormánynak cenzúrázni a kritikus véleményeket és elhallgattatni az ellenzéket – írja a BBC. A szervezet jelentése szerint tulajdonképpen visszamenőleges bűnrészességről van szó, mivel egy ideje mindkét óriáscég blokkolja az ország kormányának nem tetsző tartalmakat. Ilyenből márpedig sok van, ugyanis Vietnam egy a világ felé nyitott egypártrendszer.

A kommunista államban gyakorlatilag nem létezik szólásszabadság, az elmúlt években pedig több bloggert is börtönbe vittek, amiért kritizálták az ország működését.

A helyzet azért is érdekes, mert az elmúlt évtizedben sokáig meglepően szabadon nyilváníthattak véleményt emberek a közösségi médiában, a hatóságok pedig mostanában kezdtek el veszélyt látni ebben.

“Manapság ezek a platformok a cenzorok, katonai kiberegységek és állami trollok vadászterületévé váltak. És ezek a platformok nem csak hagyják, hogy ez történjen, hanem egyre aktívabban részt is vesznek benne” – mondta Ming Yu Hah, az Amnesty International regionális igazgatója.

A jelentés példákat is sorol: például Truong Chau Huu Danh független újságíró Facebookra akart posztolni részleteket egy korrupciós botrányról, de a közösségi oldal jelezte felé, hogy a továbbiakban korlátozva lesz a közzétételi lehetősége az ország helyi szabályzata miatt. Ennél több magyarázatot nem is kapott.

Hogy mennyire partner a Facebook, azt jól jelzik a számok: 983 százalékkal nőtt 2019-hez képest a hasonló okokból törölt posztok száma, de hasonlóan áll a Google is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egy 1,1 milliós vietnami város teljes lakosságát letesztelik koronavírusra

A teljes lakosság - mintegy 1,1 millió ember - tesztelésére készülnek a vietnami Da Nang városban, miután országszerte 40 új olyan koronavírus-fertőzést észleltek, amely közvetlenül a turisták körében igen kedvelt tengerparti városhoz köthető - jelentette be szombaton az egészségügyi minisztérium.

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon