szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy újabb Apple-szabadalom megvalósulása lehetővé tenné, hogy még gyorsabban dolgozzon az iPhone anélkül, hogy számottevően melegedne.

Az Apple Insider figyelt fel egy Apple-szabadalomra, amit még tavaly februárban nyújtottak be, és a napokban hozott nyilvánosságra az Egyesült Államok szabadalmi hivatala (USPTO). Az elképzelés olyan, a mágnesességet kihasználó intelligens hűtőtokot ír le, amelynek köszönhetően az iPhone gyorsabban működhetne, amennyiben észlelné a különleges telefontok jelenlétét.

Ez pedig igencsak jól jöhetne, ugyanis egy okostelefon teljesítményét nem csupán az akkumulátora, hanem a hőmérséklete is befolyásolja. Amikor egy eszköz (nem csupán telefon, hanem például tablet, notebook, sőt asztali számítógép) nagy terhelésnek van kitéve, akkor általában melegebbé válik. Ez nemcsak a felhasználónak kellemetlen, hanem a készülék belső alkatrészeit is károsíthatja. A PC-k vagy a notebookok esetében viszonylag könnyen megoldható a hűtés, azonban azokostelefonoknál és a kisebb hordozható eszközöknél ez már nagyobb problémát jelent épp az elvárt csekély méretek és súly miatt.

Ezt a gondot oldhatja meg az Apple említett szabadalma. A szabadalmi leírásban egy olyan tok szerepel, amelybe mágnesek vannak beágyazva. Az ezek által létrehozott mágneses teret képes felismerni az iPhone (és az iPad). Ha megtörtént az észlelés, akkor a készülék megemeli az úgynevezett termikus működési küszöböt, azaz nagyobb sebességre kapcsol, mivel a tok hűti az eszközt, így nem kell túlmelegedéstől tartani. Amennyiben leveszik a tokot, visszaáll az alacsonyabb hűmérsékleti küszöb.

©

Bár mindez igen jól hangzik, azt persze most sem szabad elfelejteni, hogy az Apple számos szabadalmi bejelentést nyújt be. És bár a szabadalmak jelzik a vállalat kutatási és fejlesztési részlegének érdeklődési körét, nem jelentenek garanciát arra, hogy tényleg meg is valósulnak az elképzelések.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!