szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ismeretlen amerikai drónpilóta a Szövetségi Légügyi Hatóság szerint legalább 26 repülés alkalmával összesen 12 szabályt sértett meg.

Nem kis büntetést kapott az az amerikai drónpilóta, aki 2019 decembere és 2020 augusztusa között legalább 26 alkalommal szegte meg az Egyesült Államokban a szövetségi repülési szabályzatot – számolt be róla a DPReview. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) 182 ezer dolláros, vagyis nagyjából 54,2 millió forintos büntetést szabott ki az illetőre, akinek nevét sem a hatóság, sem pedig a beszámolók nem közölték.

Jonathan Rupprech, az Egyesült Államok egyik elismert védőügyvédje szerint az elkövetőt valószínűleg az buktatta le, hogy az illegális repülései során készített felvételeket megosztotta a YouTube-on, azokat pedig valaki jelentette az FAA-nek.

©

Rupprech szerint ez minden idők második legnagyobb ilyen jellegű bírsága az Egyesült Államokban – a rekordot egy 1,9 millió dolláros, vagyis átszámítva mintegy 565 millió forintos tétel jelenti. A szakember úgy látja, bár a pénzbüntetés nem biztos, hogy megfelelő visszatartó erőt jelent, ám nem árt tudniuk a drónpilótáknak: ha tiltott helyen, például egy repülőtér közelében repkednek, akár börtönbüntetést is kaphatnak.

[Vége a szabad drónozásnak, minden lakott területen külön engedélyt kell kérni hozzá]

A beszámoló szerint az FAA korábban többször is megpróbált kapcsolatba lépni az elkövetővel, illetve figyelmeztették is, hogy a tevékenysége illegális, ami büntetést vonhat maga után. Elérni azonban egyszer sem sikerült, így végül a büntetés kiszabása mellett döntöttek.

A YouTube-ra feltöltött videók szerint többször repült olyan helyen, ahol nem lett volna szabad, ráadásul nem volt megfelelő okmánya sem arról, hogy repülhet, a drónt pedig többször is olyan messzire küldte el, hogy azt szabad szemmel már nem lehetett látni. Mindezek együttesen jelentettek komoly kockázatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport