szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy több ország részvételével zajló akció keretében felszámolták a web sötét részén működő DarkMarketet. Az illegális piactéren lopott SIM kártyákkal és számítógépes vírusokkal kereskedtek a hackerek.

Elérhetetlenné tették az úgynevezett darkneten, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő, DarkMarket felületet. Ez volt a világ eddig ismert legnagyobb illegális piactere – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

A tájékoztatás szerint a DarkMarket online piacának mintegy 500 ezer felhasználója, több mint 2400 eladója volt, akik legalább 320 ezer illegális pénzügyi tranzakciót végeztek el, illetve több mint 4650 bitcoint és 12 800 Monero nevű kriptovalutát utaltak át. Jelenlegi árfolyamon számolva az ebből a tevékenységből szerzett jövedelem értéke több mint 140 millió eurónak (mintegy 50,4 milliárd forintnak) felel meg.

Az árusok főként kábítószerrel kereskedtek, de hamis pénz, ellopott vagy hamis hitelkártyaadatok, névtelen SIM kártyák és vírusokat tartalmazó internetes programok is gazdát cseréltek az illegális felületen. A DarkMarket felszámolásában Németország, Ausztrália, Dánia, Moldova, Ukrajna, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok illetékes hatóságai vettek részt.

A német hatóságok az elmúlt hétvégén, a német–dán határ közelében előállították a DarkMarket feltételezett üzemeltetőjét, egy ausztrál állampolgárt. A számítógépes bűnözés felszámolásával foglalkozó egységek összehangolt nyomozása tette lehetővé az online piactér felkutatását, a szerverek lekapcsolását és a kereskedéshez szükség infrastruktúra lefoglalását. Ez több mint 20 szerver elkobzását jelentette Moldovában és Ukrajnában. A tárolt adatok feldolgozásával a nyomozók további információkat remélnek újabb eladók, vásárlók, illetve a rendszer üzemeltetőinek felkutatásához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul