szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az Apple komputerei nem tartoznak az olcsó számítógépek közé, úgy tűnik, a felhasználókat ez nem zavarja. Már tavaly is nagyon jól fogytak ezek a gépek, idénre pedig további szárnyalást jósolnak az elemzők.

Őrült egy év volt 2020, talán ezért is történhettek meg olyan dolgok a technológiában, amelyekben korábban nem hittünk. Például, hogy a nem is olyan régen még rétegszámítógépeknek tartott Apple-számítógépek a fősodorba kerülnek, és egyre többen vásárolnak ilyen eszközt.

Az előzetes számítások szerint az Apple 15,5 millió Mac gépet adott el tavaly, ami 23 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. És idén még jobb lehet a helyzet: a Finaria kutatócég szerint a cupertinóiak még több ilyen komputert adnak el, várhatóan 17,1 millió darabot.

1984 óta az Apple számos számítógépet tervezett és gyártott Mac néven. A termékcsalád olyan asztali számítógépeket tartalmaz, mint az iMac és a Mac Pro, valamint a MacBook Air és a MacBook Pro gépek. 2 016-ban az Apple 13,4 millió MacBook-egységet szállított világszerte, a következő  évben ez a szám 18 százalékkal, 15,8 millióra nőtt. A statisztikák 2018-ban és 2019-ben csökkenést mutattak. 2020 elején sem változott  helyzet: az első negyedévben az Apple Mac-eladásai még hat százalékkal alulmúlták az előző év hasonló időszakát.

Azután viszont, „hála” a járványnak, megkezdődött a lassú növekedés: a második negyedévben az Apple világszerte 4,3 millió Mac számítógépet adott el, ami ötszázalékos növekedést jelent. Ez a tendencia a harmadik negyedévben is folytatódott, a Mac globális szállításai hét százalékkal haladták meg 2019 hasonló időszakát.

©

Persze továbbra is az iPhone-ok jelentik az igazi aranybányát az Apple számára: nyeresége 40,9 százalékát tették ki az okostelefonok. A profit szempontjából a szolgáltatások (22,5 százalék), a viselhető eszközök és tartozékok (12,5 százalék), valamint az iPadek (10,5 százalék) követik.

Bár az asztali operációs rendszerek piacán továbbra is kisebb szereplő maradt, az Apple Mac operációs rendszere az évek során egyre jelentősebb piaci részesedést szerzett. 2015 decemberében még 9,8 százalékot birtokolt, két év múltával ez a szám 13 százalékra emelkedett. A statisztikák szerint a Mac OS piaci részesedése tavaly júliusban meghaladta a 17 százalékot, ami majdnem a duplája az öt évvel ezelőtti értéknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly