szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordul, hogy egy szoftverben hiba keletkezik, olyan viszont, amivel a Windows 10 küzd, csak ritkán. A problémát egy különleges fájl megnyitása idézheti elő, ha pedig megtörténik, sok állomány elérhetetlenné válhat a merevlemezen. A Microsoft jelezte: egyszer, valamikor, de azért biztosan érkezik a javítás.

A legutóbbi hibajavító kedden sem kínált megoldást arra a régebb óta fennálló problémára a Microsoft, amely a Windows 10-es felhasználókat érinti. A hiba gyökere azokban a rendszerkötetekben található, melyeket az úgynevezett NTFS-fájlrendszerben formáztak meg. Az ezeknél (önhibából) aktiválható sérülékenység hatására súlyos adatvesztés állhat be, de egyesek szerint a hiba akár a teljes merevlemezt károsíthatja.

A jelenség hátterében egy különleges, elsőre ártalmatlannak tűnő fájl áll, amelynek puszta megnyitása is végzetes lehet a rendszer számára. A jelenség oka, hogy a Windows nem képes értelmezni a megnyíló fájlt, emiatt az olvashatatlanná válik, a rendszer pedig összeomlik. Egyes kiberkutatók szerint a probléma akkor is előjöhet, ha a problémás karakterláncot a böngésző címsorába illesztik, mintha egy weboldalra próbálna rákeresni valaki.

A Bleeping Computer szakírója szerint a felhasználók csakis a Chkdsk nevű paranccsal védekezhetnek a jelenség ellen, amely elvben képes elhárítani a fájlrendszer logikai hibáit. Ugyanakkor ez a módszer sem jelent biztos megoldást, mert a program nem minden esetben tudja megmenteni a hibás blokkokat. A Chkdsk-féle mentőöv ráadásul csak azután használható, ha a fájl már megnyílt, kiszűrni pedig nem tudja.

A kutatók szerint a hiba elleni védekezést nehezíti az is, hogy a rosszindulatú fájlt szinte lehetetlen felismerni. Az ugyanis egy egyszerűbb, tömörített állományként is érkezhet, ami megint csak az azt terjesztő hackereknek kedvez. A Microsoft a The Verge-nek küldött közleményében is arra figyelmeztetett, hogy a kártékony kód bármelyik számítógépre eljuthat, ha a felhasználó nem tartja be a biztonságos internetezés és fájlcserélés alapvető szabályait. A redmondi óriás ugyanebben a közleményében hangsúlyozta azt is, hogy a hibát ki fogják javítani, noha azt nem közölték, pontosan mikor szándékoznak megtenni ezt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Eltörölné a jelszavak használatát 2021-ben a Microsoft

A Microsoft szerint a kibertámadások 80 százalékában a felhasználók jelszavait akarják megszerezni a bűnözők, ezért itt az ideje, hogy biztonságosabb bejelentkezési módszerek felé tereljék a felhasználókat.

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor