szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A döntéshozók egy csoportja szerint az, hogy a közösségi platformok a felhasználók elköteleződését akarják maximalizálni, az objektivitást ássák alá, és szabad utat engednek az összeesküvés-elméletek terjedésének.

A Capitolium elleni támadás, valamint a közösségi oldalakat működtető cégek erre adott reakciói ismét megmutatták, milyen komoly szerepe van a platformoknak abban, hogy az álhírek, az összeesküvés-elméletek, az erőszakra való buzdítás széles körben terjedhet. Éppen ezért egy több mint 30 fős, demokrata képviselőkből álló csoport arra kéri a cégeket, hogy dolgozzák át azt az algoritmust, ami tartalmat ajánl a felhasználóknak.

A csoport az Engadget beszámolója szerint a Facebook, a Twitter és a YouTube vezetésének is elküldött egy-egy levelet, amiben a fenti kéréssel fordulnak hozzájuk. Véleményük szerint ugyanis kapcsolat van a Captitolium elleni támadás és aközött, hogy a nem megfelelően működő szoftver képes radikalizálni a felhasználókat.

A képviselők azt elismerik, hogy az elmúlt időszakban a Facebook, a Twitter és a YouTube is igyekeztek átalakítani a rendszerük működését, ez önmagában még nem volt elegendő ahhoz, hogy elejét vegye a szélsőséges nézetek terjedésének. Éppen ezért szerintük az algoritmus alapjaihoz kell visszanyúlni annak érdekében, hogy ezt a problémát orvosolják.

A Facebook a többi közösségi oldalhoz hasonlóan olyan információkat mutat meg a felhasználóknak, ami valószínűleg megerősíti őket a politikai elköteleződésükben, különös tekintettel arra, ami a félelemben, a dühben és a szorongásban gyökerezik. Az algoritmus aláássa az objektivitást annak érdekében, hogy maximalizálja a felhasználók elköteleződését

– olvasható a Mark Zuckerbergnek írt levélben.

A levlekben konkrét javaslatokat is megfogalmaznak a platformokkal kapcsolatban. Ilyen például, hogy a YouTube-on ne legyen alapértelmezés szerint bekapcsolva az automatikus lejátszás, valamint hogy az összeesküvés-elméleteket terjesztő videókat egyáltalán ne engedjék terjedni a platformon. Emellett arra szólították fel a vállalatot, hogy olyan üzleti modellt dolgozzon ki, amely nem a felhasználók elköteleződésén alapul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott