szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ingenuity jelezte, hogy minden a terveknek megfelelően alakul. Ha a misszió sikeres lesz, akkor ez lesz az első helikopter, ami egy másik bolygó légterében repül.

A Perseverance oldalán a Marsra érkező helikopter, az Ingenuity bejelentkezett a NASA-hoz és közölte, hogy egyelőre a programnak megfelelően haladnak a dolgok a vörös bolygón - írja a CNN. "Ez lesz a földönkívül Wright-fivérek pillanata" - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziókért felelős irányítócsoportjának munkatársa.

Odaért a Marsra a Perseverance, ismét történelmet írt a NASA

Az űrkutatási hivatal minden eddiginél fejlettebb marsjárója elérte a vörös bolygót és a várakozásoknak megfelelően rendben le is szállt rá. Kezdődhet az egy évig tartó kutatás: volt-e élet a Marson?

A Mars-járó csütörtökön landolt, kicsit több mint félévvel azután, hogy tavaly július 30-án útnak indult a célja felé. A Perseverance már küldött haza néhány képet, de a Marson tervezett útvonalát még nem kezdte meg, ezt egy ellenőrző szakasz előzi meg. A helikopterről viszont most hallottak először az űrkutatási központ munkatársai. Az alig kétkilós repülő jármű jelenleg a Mars-járó "hasához" van rögzítve. Ez egyelőre így is marad, az első repülésre vélhetően 1-2 hónap múlva kerülhet sor. "Ingenuity rendben van. Most még töltöm, de amikor elválik tőlem, akkor kizárólag a napelem töltőiről fog működni. Ha túléli a brutálisan hideg marsi éjszakákat, akkor a csapat megpróbálja majd a felszállást" - üzent egyes szám egyes személyben a Persevarence Twitteren.


A megfelelő töltöttségű akkumulátorokra azért is szükség lesz, mert a rendkívüli hidegben ezek biztosítják a jármű fűtését. 31 nap alatt öt darab tesztrepülést terveznek vele a NASA szakemberei. Az első mindössze 20 másodpercig fog tartani a tervek szerint, de ez lesz a történelmi pillanat, amikor egy ember alkotta repülő gépezet képes a Mars légkörében repülni. Ha ez sikerül, akkor a NASA szerint a misszió céljainak 90 százaléka már sikerült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz