szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TrustOne egy olyan alkalmazás, amellyel hitelesen nyomon követhető, hogy kit mikor teszteltek negatívan koronavírusra, illetve most már az is, hogy ki szerzett védettséget vakcinával.

Amikor egy repülőtársaság, hajózási társaság, vagy akár egy sportrendezvény szervezője biztosítani akarja, hogy a szolgáltatást igénybe vevők nem fertőzöttek koronavírussal, nincs egyszerű dolga. Megoldást kínálnak a Covid-útlevélként is emlegetett igazolások – egy magyar vállalkozás ilyet kínál digitális, okostelefonra telepíthető formában.

Az utasoknak, vendégeknek a szolgáltatás megkezdése előtt meghatározott időn belül tesztelni kell, és a tesztek eredményét a belépéskor ellenőrizni. Ehhez biztosítani kell mind a tesztelt személyek valódiságát (ugyanaz az ember veszi igénybe a szolgáltatást, mint akit leteszteltek), mind a teszt eredmények hitelességét (a teszt megfelelő termékkel valósult meg, és nem hamisítvány) – emlékeztet közleményében a Te-Food. A platformját eredetileg az élelmiszerszállítmányok követhetőségére kidolgozó magyar alapítású vállalat most egy olyan megoldással állt elő, amely a Covid-teszten átesett emberek nyilvántartásában segít privát társaságokat és állami szerveket.

©

A TrustOne támogatja az utasok, vendégek regisztrációját, a tesztelési időpontok foglalását, akár előre kifizetését, a mintavétel digitalizálását, a teljes kommunikáció menedzselését a különböző laboratóriumi háttérrendszerek közt, a teszteredmények automatikus kommunikációját, valamint a tesztelésnek való megfelelőség ellenőrzését a szolgáltatás igénybevételének megkezdésekor – áll a rendszer ismertetőjében.

A cég közleményéből kiderül, a megoldás támogatói közé beállt a világ egyik legnagyobb tesztlaboratórium-hálózatát működtető Eurofins, amely tavaly nyár óta használja a Forma 1-es és MotoGP-versenyeken részt vevő csapatok, és a helyi dolgozók rendszeres tesztelésének menedzselésére. A világ második legnagyobb, óceánjáró körutazásokat üzemeltető cége, a Royal Caribbean Szingapúrban használja december óta, a 3-4 naponta induló Quantum of the Seas luxushajóján utazó, alkalmanként több ezer utas tesztelésére. Az Angliába beutazók használhatják a kötelező karantén lerövidítésére. Németországban számos vállalatnál vezették be magánegészségügyi szolgáltatók a vállalati alkalmazottak rendszeres tesztelésére. Az Emirates és az Etihad légitársaságok öt országban tesztelik az utasok közt.

Szlovákiában, ahol hetente végeznek széles körű tesztelést antigén-gyorstesztek segítségével, három városban használják (Nyitra, Eperjes, Nagyszombat) a lakosság teljes körű tesztelésére – közölték a fejlesztők. Mivel számos régióba csak friss negatív teszteredménnyel lehet belépni, Nyitrán a helyi rendőrség is használja a TrustOne-t a teszteredmény ellenőrzésére. A programba beszállt a szlovákiai Jaguar Land Rover gyár is az alkalmazottak tesztelésével.

Az ügyfelek igényei alapján a TrustOne-t nemrég úgy bővítették, hogy az oltottsági adatokat is tudja kezelni. "Mivel a nyájimmunitás elérése nagyon sok, részben még nem ismert feltételtől függ, azt gondoljuk, 2021-ben a megfelelő teszteltség, illetve az oltottság kombinált menedzselése és ellenőrzése kulcsfontosságú lesz az utazás, a vendéglátás és a szórakoztatóipar újraindításához" – mondja Vén Márton, a TrustOne társalapítója.

A tesztelések menedzselésére jelenleg óriási az igény nemzetközi szinten, ugyanakkor viszonylag kevés megoldás van a piacon. A megfelelő megoldásnak egyszerre kell flexibilisnek és biztonságosnak lennie. A TrustOne közeljövőben történő bevezetései közt európai repterek, amerikai autós (ún. drive-thru) tesztelési helyszínek, illetve otthon elvégezhető tesztelés támogatása található meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna