szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl hihetőnek tűnt a Twitteren jött ajánlat, de a Sebastian nevű férfi még ekkor sem fogott gyanút, és rögtön tovább kattintott. Nem kellett volna.

Újabb áldozatot szedett egy bitcoinos átverés, amely során hírességek nevében keresik fel az embereket azt állítva, hogy egy csekély összeg (ez esetben bitcoin) befizetése után a celeb és csapata megduplázza az illető pénzét. Erre azonban nem kerül sor, az összegek pedig minden esetben eltűnnek.

A BBC most egy Sebastian nevű férfi esetéről számolt be, aki a Twitteren figyelt fel egy érdekes játékra. A felhívásban Elon Musk neve állt, és elmondása szerint még akkor sem keltett benne gyanút a dolog, amikor rákattintott az értesítésben érkezett linkre.

A történetben bemutatott férfi kis gondolkodás után 10 bitcoint küldött a megadott csatornára, ami a digitális pénz mostani árfolyamát nézve nagyjából 407 ezer fontot (a magyar fizetőeszközzel számolva durván 173 millió forintot) ért. Ezért cserébe 20 bitcoint kellett volna kapnia, ám órákkal az utalást követően sem érkezett vissza semmi. A férfiban ekkor tudatosult, hogy megvezették.

A BBC szerint napjaink bitcoinos csalói kifinomult technikával és precízen összerakott weboldalakkal dolgoznak, hogy az áldozatok elhiggyék, tényleg rájuk mosolygott a szerencse. A játékban való részvételi szándékot pedig azzal igyekeznek növelni, hogy a felhívásban kimondottan kis ráfordításról írnak. Vagyis: kevés pénzért cserébe is óriási haszon szerezhető. Ez azonban szintén nem igaz.

A szakemberek szerint a bitcoinos csalók 2021 első három hónapjában rekordnak számító pénzeket, mintegy 18 millió dollárt kerestek a hiszékeny internezetők átverésével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!