szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Kramnyik, a sakkozás 14. világbajnoka több olyan módosítást is kitalált és kipróbált a Google mesterséges intelligenciája ellen, ami felrázhatja az unalmas partikat.

Miközben a Netflix A vezércsel című sikersorozata miatt rengetegen kezdtek el érdelődni a sakk iránt, vannak, akik temetni kezdték a játékot. Ennek oka, hogy – főleg az elit játékosok között – meglehetősen gyakoriak a döntetlenek: a végletekig kielemzett megnyitások sokszor fulladnak idő előtti megegyezéses kézfogásokba, és egyre kevesebb a játékot izgalmassá varázsló eredeti ötlet.

Ennek hatására Vlagyimir Kramnyik, a sakkozás 14. világbajnoka a közelmúltban több újítást is kieszelt, amit a most éppen Google által fejlesztett mesterséges intelligenciával, az Alpha Zeróval kezdett el letesztelni. Kramnyik olyan szabályokat kezdett el keresni, amelyek több teret engednek az emberi kreativitásnak. Kiderült, hogy a mesterséges intelligencia hihetetlen gyorsan képes megtanulni játszani az új szabályokkal, és számtalan lefuttatott partival megmutatta, milyen játszmák születhetnek az új keretek között akár a közelebbi jövőben is.

A klasszikus sakk szabályait kiegészítő olyan módosításokat, játékvariánsokat akartunk kipróbálni, amelyek várhatóan több eldöntött partit eredményeznek, képesek hosszan lekötni a publikum figyelmét, és nem utolsósorban sok szépséget hordoznak – nyilatkozta a világbajnok.

Arról, hogy Kramnyik milyen új szabályokat talált ki, és ezek miként változtatnák meg a sakkot, arról a HVG csütörtökön megjelenő számában olvashat, illetve hétvégétől a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!