szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb, szigorúbb szabályokat vezet be a jövő hónap elején a Google annak érdekében, hogy mely alkalmazások láthatják az androidos eszközre telepített társaikat. Ezzel megállj-t parancsolhatnak a kéretlen reklámozóknak, sőt a hackereknek is.

Az androidos (és persze az iOS-es) alkalmazások nagy részének szüksége van engedélyekre, hogy hozzáférhessenek például a kamerához, a felhasználó tartózkodási helyének adataihoz, vagy ahhoz, hogy láthassák, milyen appokat telepített korábban a felhasználó az eszközére. Ez utóbbi sokszor felesleges, és a legtöbbször harmadik félnek kiszolgáltatott adatok állhatnak az engedélykérés hátterében, veszélybe sodorva a felhasználó szuverenitását tükrözve a preferenciákat. Ezek az adatok felhasználhatók reklámozásra, sőt kémkedésre is.

A Google minden újabb androidos verziónál finomított az egykor túl széles körű alkalmazás-engedélyeztetési rendszeren. Most (pontosabban május elejétől) újabb szigorításra készül azzal kapcsolatban, mely alkalmazások láthatják a többi telepített appot.

©

Ennek keretében korlátozni fogja a „query all packages” engedély kiadását: ezt csakis olyan appok kaphatják meg, amelyek alapvtő funkcionalitása haszontalanná válna e nélkül. Ilyenek például a vírusirtók, a webböngészők, a fájlkezelők. Átmeneti kivételek lehetnek, amennyiben az alkalmazás tudja igazolni a fenti engedély szükségességét. Példaként pénzügyi, banki alkalmazásokat említ a Google, ezeknek ugyanis biztonsági okokból szükségük lehet az eszközre telepített appok áttekintésére, nehogy rosszindulatú legyen közöttük.

A Google május 5-én vezeti be az új irányelveket. Ezek azonban csak azokat az appokat érintik, amelyek Android 11 vagy újabb verzió alatt futnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet