szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Föld körül keringő több tucat, esetenként több száz műholdból álló flották egyre nagyobb veszélyt jelentek. Ezúttal a OneWeb és a SpaceX eszközei kerültek túlságosan közel egymáshoz.

Néhány nappal korábban a már veszélyesnek mondható közelségbe került a OneWeb és a SpaceX nevű cégek egy-egy műholdja – írta a The Verge. A portál szerint a két műszer végül nem ütközött össze, de ez csak annak volt köszönhető, hogy előbbi cég szakemberei módosítottak a műhold pályáján.

A OneWeb a SpaceX-hez hasonlóan műholdak tucatjait állítja pályára, hogy előfizetőik a nehezen lefedhető helyeken is gyors internethez jussanak. A két cég ehhez gyakran indít útjukra műholdakat, de a teljes hálózat kiépítéséhez több száz műszerre van szükség. (A SpaceX a korábbi tervek alapján több mint 10 ezer, a OneWeb ennél jóval kevesebb, nagyjából 500 műholdban gondolkodik.)

A folyamatosan pályára álló eszközökkel ugyanakkor az ütközés veszélye is növekszik. Az űrben való ütközés ráadásul teljesen más kategóriába sorolandó, arról nem beszélve, hogy a keletkező törmelék ez esetben sokkal messzebbre juthat. Miközben az űrben megtalálható szemét is folyamatosan gyarapszik miatta.

A SpaceX eddig mintegy 1370 szatellitet, a OneWeb 146 eszközt állított alacsony Föld körüli pályára. Ez ugyanakkor csak két cég, a kisebb, startup jellegű vállalkozások még nincsenek benne. Ahogy például a Jeff Bezos Amazonja által tervezett 3000 készülék se, melyek ugyanúgy odafönt fognak működni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!