szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem létező macskákról készít képet a This Cat Does Not Exist nevű weboldal mögött futó algoritmus, méghozzá olyan meggyőző eredménnyel, mintha valódi képet látnánk.

Az internet régóta elképzelhetetlen macskás fotók nélkül, vagy legalábbis sokkal rosszabb hely lenne. A felhasználók millió töltik fel nap mint nap a kedvencükről készült képet, vagy osztanak meg olyat, ami más macskájáról készült. Például ezt itt:

©

Aranyos, ugye? Csak hát valójában nem létezik.

A The Verge ír a This Cat Does Not Exist nevű weboldalról, amely pontosan azt nyújtja, amire a neve alapján következtetni lehet: egy fotót mutat egy olyan macskáról, ami valójában nem is létezik.

A weboldalon megjelenő képeket ugyanis egy GAN-rendszer készíti el. A GAN a generative adversarial network kifejezés rövidítése, ami egy képek generálására való mesterséges intelligenciát jelent.

A rendszer az internetre feltöltött képek segítségével tanulta meg, hogy hogyan néz ki egy macska, és ezek a fotók segítettek neki abban is, hogy egy-egy újabb képet készítsen. A végeredmény pedig igen meggyőzőnek néz ki.

©

Az egyetlen dolog, ami arról árulkodhat, hogy nem valódi képet látunk, az az, hogy homályosak a kontúrok.

©

Persze ez jelentheti azt is, hogy egyszerűen csak rossz minőségben fotózták.

©

A technológia persze a kutyások szempontjából is érdekes, hiszen felmerül a filozófiai kérdés: miért tartana bárki is macskát, ha már macska sem kell a macskás fotók elkészítéséhez?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!