szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit meteorológiai szolgálat a Microsofttal közösen építheti meg az új szuperszámítógépet, amit 100 százalékban megújuló energiaforrásból üzemeltetnek majd. Az időjárás-előrejelzés terén lesz hasznos.

Nemcsak a gyógyszerkutatásban vagy épp az orvoslásban tehetnek jó szolgálatot a szuperszámítógépek, az időjárás-előrejelzés és a klímaváltozás modellezése kapcsán is komoly feladat hárul ezekre az eszközökre. A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office most egy ilyen nagyteljesítményű gépet szeretne csatasorba állítani, ehhez pedig a Microsoftot hívta segítségül – derül ki a csütörtöki bejelentésből.

A szolgálat egy sokmillió fontos együttműködési megállapodást kötött a projektről a redmondi céggel. Hogy mekkora összegről szól a szerződés, azt egyelőre nem tudni, az Egyesült Királyság részéről azonban 2020 februárjában még arról lehetett hallani, hogy 1,2 milliárd fontot, vagyis nagyjából 503,1 milliárd forintot költenének a szerkezetre.

Az Egyesült Királyságban egyébként már dolgozik egy szuperszámítógép az időjárás és a klímaváltozás modellezésén. Ez a Cray XC40, ami 16 000 billió számítást végez el másodpercenként. A mostani kapcsán azt ígérik, kétszer olyan gyors lesz. A brit kormány azt reméli, hogy a pontosabb modelleknek köszönhetően felkészítheti a városokat, valamint a közlekedési infrastruktúrát a szélsőséges időjárásra.

Bár az új gép energiafogyasztása minden bizonnyal nagy lesz, nem kell attól tartani, hogy ezzel kárt okoznak a környezetnek. Az eszközt ugyanis a tervek szerint 100 százalékban megjújuló energiaforrásból üzemeltetnék, amivel a tervek szerint már az első évben is 7415 tonna szén-dioxidtól kímélnék meg a környezetet.

Az egység a tervek szerint 2022 nyarán kezdheti majd meg a működését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!