szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Telefonról, de akár táblagépről is elérhetővé válhat az az újfajta rendszer, amelyen a Microsoft dolgozik. A projekt célja, hogy a felhasználók az internet segítségével férjenek hozzá egy olyan asztali környezethez, mint amilyet a teljes értékű modern számítógépek nyújtanak.

Már a nyáron bemutathatja Cloud PC elnevezésű fejlesztését a Microsoft, ami ezekben a napokban is gőzerővel dolgozik a terméken – jelentette a ZDNet. A projekt egy Azure-alapú környezetet takar, amelybe távolról csatlakozhatnak be a felhasználók, akár egy mobiltelefonról is.

A Cloud PC nem egy egyszerű applikáció, hanem egy fejlett, Office-programok futtatására is alkalmas felület. Szigorúan nézve egy bérelhető számítógépről van szó, azzal a különbséggel, hogy a platform működéséhez szükséges háttértechnikát a Microsoft adja, így a fenntartás költségei is elsősorban a redmondi céget terhelik.

A Microsoft egész pontosan egy távoli windowsos asztalként tervezi értékesíteni a felületet, méghozzá havidíjért cserébe. Ha a felhasználó megfizeti az egyelőre ismeretlen összeget, úgy otthonából is szerkeszthet majd dokumentumot a Microsoft irodai programcsomagjával, még akkor is, ha a saját eszköze egy kicsit gyengébb. A fejlesztés ugyanis épp ezt a problémát igyekszik áthidalni:

azok is hozzáférhessenek egy gyors, sokféle programmal rendelkező felülethez, akiknek nincs több százezer forintjuk egy új számítógépre, a hozzá tartozó rendszerre és a szoftverekre.

Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy a Microsoft pontosan milyen (technikai) feltételekkel kínál majd hozzáférést a termékhez. Ahhoz ugyanis, hogy a platform elérhető legyen, internetre is szükség lesz, máskülönben nem jön létre a kapcsolat. Emellett az sem tisztázott, hogy mégis milyen eszközök lesznek vele kompatibilisek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!