szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felületeken olyan bejegyzések jelentek meg, melyekben a börtönbe zárt orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij melletti kiállásra buzdítottak. Ez azonban nem tetszett az orosz hatóságnak.

Ötmillió rubel (20 millió forint) pénzbírságra ítélték a Telegram üzenetküldő szolgáltatást Oroszországban a tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) kétrendbeli feljelentése alapján, amiért nem törölt olyan üzeneteket, amelyekben fiatalkorúakat szólítottak fel hatóságilag nem engedélyezett moszkvai tüntetéseken történő részvételre – közölte az orosz főváros tagankai kerületi bírósága szerdán.

A testület szerint további négyrendbeli jogszabálysértés miatt ezenfelül még összesen 16 millió rubel (63 millió forint) büntetéssel sújthatják a céget, amiért a Roszkomnadzor követelése ellenére nem törölte a kifogásolt bejegyzéseket. A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett, hogy április elején szintén a tagankai kerületi bíróság 8,9 millió rubel (mintegy 35 millió forint) pénzbírságot szabott ki a Twitterrel szemben hasonló okból. A Twitter már panaszt nyújtott be a döntéssel szemben. A TikTok üzenetküldő szolgáltatást szintén elmarasztalták, a cégnek 2,6 millió rubel (10 millió forint) bírságot kellett megfizetnie.

A Roszkomnadzor hasonló feljelentéseket tett a Google és a Facebookkal szemben is. A hatóság szerint januárban és februárban hatóságilag nem engedélyezett megmozdulásokkal kapcsolatos, több mint 2500 felhívást találtak a közösségi oldalakon. Ilyen esetekben 800 ezertől 4 millió rubelig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki, ismételt szabályszegés esetében pedig a vállalat éves bevétele egytizedéig terjedő büntetést határozhatnak meg.

Alekszej Navalnij hívei az elítélt orosz ellenzéki politikus szabadon bocsátása érdekében az év eleje óta több tiltakozást is szerveztek Oroszország több városában. A hatósági tilalom ellenére megtartott megmozdulásokon az OVD-Info civil szervezet szerint a hatóságok több mint 11 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!