szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folyamatosan újabb műholdakkal bővül a SpaceX űrvállalat Starlink flottája, hogy végül az egész földön elérhető ingyenes internetet sugározzon. Az alábbi weboldal megmutatja, mikor és hogyan láthatók az égen ezek a műholdak.

Még 2019-ben indult el az Elon Musk és a Space X nevével fémjelzett Starlink projekt, amelynek a célja, hogy a világűrben keringő több ezer műholddal ingyenes internetet biztosítanak bolygónkon.

Egymás után kerülnek pályára a műholdak, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2024-ben a 12 ezer műholdból álló rendszer egyfajta hálóként venné körül a Földet, lehetővé téve a teljes lefedettséget és a gyors netelérést. Alkalmanként 50–60 szatellit kerül pályára a Falcon-9 hordozórakéta segítségével – eddig körülbelül másfél ezer műholdat bocsátottak fel.

©

A műholdak nagyon gyorsan mozognak, így viszonylag gyakran látni őket. Ha kíváncsi arra, hogy a lakóhelye felett elvileg mikor és hogyan láthatók ezek az objektumok, akkor érdemes felkeresnie a Find Starlink weboldalt.

Az oldalra fellépve automatikusan beállítódik a tartózkodási helyünk, de akár koordinátákat is megadhatunk. Az írásbeli „eredményt” angol nyelven láthatjuk: arról tájékoztat az oldal, hogy az elkövetkező öt napban mikor lesznek jól, mikor átlagosan (gyengén) és mikor igen rosszul láthatóak a műholdak. Ez utóbbi két esetben nem biztos, hogy szabad szemmel észre tudjuk venni ezeket az objektumokat.

Az oldalon egy élő térképen, mozgás közben is nyomon követhetjük a szatelliteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!