szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőben mindegy lehet, hogy milyen böngészőt használunk, ha megtetszik egy bővítmény – legalábbis e nemes cél érdekében állt össze az Apple, a Google, a Mozilla és a Microsoft.

Sokan ma még a bővítmények miatt voksolnak egy-egy böngészőre (leszámítva az Apple gépspecifikus Safariját), azonban a jövőben ez is megváltozhat. A négy nagy „böngészős”, azaz az Apple (Safari), a Google (Chrome), a Microsoft (Edge) és a Mozilla (Firefox) univerzális böngészőbővítmény fejlesztése érdekében fogtak össze.

©

A négy vállalat – jelentette be a W3C egy blogbejegyzésben – létrehozta a WebExtensions Community Groupot (WECG), és szívesen vennék, ha más böngészőgyártók és bővítményfejlesztők is csatlakoznának hozzájuk.

Ezek a jövőbeni bővítmények platformokon átívelők lennének, azaz egyaránt működhetnének Safari, Chrome, Firefox vagy Edge alatt. Ez persze nem azt jelenti, hogy ettől kezdve egyformák lennének ezek a böngészők. A vállalatok csupán a bővítményeket szeretnék szabványosítani, amivel nem csupán a fejlesztők dolgát könnyítenék meg, hanem a felhasználók számára is lehetővé tennék, hogy bármelyik választott böngészőjükben megtalálhassák kedvenc bővítményeiket.

A négy fejlesztő együttműködése azt is magával hozhatja, hogy a bővítmények jobban fognak működni, és biztonságosabbak is lesznek, megvédik a felhasználókat a rosszindulatú programoktól. Egyelőre még nincsen nyilvános ütemterv az új szabvány böngészőkbe történő telepítésének lépéseiről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!