szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megint repült az Ingenuity, és egy kicsit megint arrébb költözött.

Sikeres volt a marsi helikopter, vagyis az Ingenuity hetedik missziója is: a kis eszköz a NASA közlése szerint közel 63 másodpercig repült, majd az aktuális leszállóhelyétől mintegy 106 méterrel arrébb landolt.

Az előző, hatodik repülés alkalmával az Ingenuityn található navigációs kamera egy technikai hiba miatt egy képpel kevesebbet rögzített, ami megzavarta a drón tájékozódását. A NASA szerint ezúttal nem történt ilyesmi, a repülés a korábbiakhoz hasonlóan, teljesen simán zajlott.

Az 1,8 kilogrammos helikopter a hetedik repülése közben is fotózott, a fekete-fehér felvételt alább láthatja:

A NASA eredetileg egy 30 napos küldetést tervezett az Ingenuity számára, ám mivel az sikerrel vette a ritka marsi légkörben való repüléseket, a szakemberek meghosszabbították a missziót.

A drón a Perseverance Mars-járóval együtt délnek tart, így fokozatosan újabb és újabb területekre jutnak el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Sebességrekord született a Marson

Túl van a harmadik bevetésén az Ingenuity nevű kis drón, amely ezúttal nemcsak a megtett távot, hanem a sebességét is növelte.