Szénné égett egy ezeréves olajfa Szardínián, most mégis megmentenék

Megmentenének egy szénné égett évezredes olajfát Olaszországban, Szardínia nyugati részén, ahol 20 ezer hektáron égett le a növényzet a múlt hétvégi tűzvészben.

  • unknown unknown
Szénné égett egy ezeréves olajfa Szardínián, most mégis megmentenék

Az erdőtűz, amely a legsúlyosabb volt az elmúlt évtizedekben a földközi-tengeri szigeten, elérte Cuglieri falut is, ahol a lángok martalékává vált Pátriárka, egy több ezer évesre tehető, 16,5 méter magas vadolajfa is, fajának egyik utolsó képviselője. Törzsének kerülete mintegy 10 méter.

A nevezetes fa leégését ökológiai drámaként élték meg Szardínián, ezért a tűzoltók mindent megtettek a megmentésére, még a fa környékén is vízzel hűtötték a talajt, hogy minél kevésbé károsodjanak legalább a gyökerek.

A helyszínre siettek szardíniai egyetemek botanikusai is, akik megállapították, hogy bár a vadolíva csaknem teljesen szénné égett, törzsének legkevésbé károsodott részén és a gyökerekben maradt némi élet, ezért van remény arra, hogy a fa újra kihajtson.

Egyelőre a falu önkéntesei állnak őrt a leégett olajfa körül, hogy távol tartsák a kíváncsiskodókat és a romokhoz virágot hozó "gyászolókat", akik a föld, a füstölgő csonkok, a gyökerek letaposásával csak tovább súlyosbítanák a tűz által okozott kárt.

Szardínia északi részén, Luras településen található egy, az európai olajfák matuzsálemének tekintett vadolajfa, amelynek életkorát 4000 évre becsülik.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.