A Google Térképet sokan használják a navigáción túl arra is, hogy megnézzék egy adott hely felhasználói értékeléseit. Ez többnyire helytálló képet fest arról, hogy egy étterem, látványosság vagy cég mennyire jó valójában.
Ez a funkció mindenki számára hozzáférhető volt, így azok is böngészhették mások véleményeit, akik nem voltak bejelentkezve a Google Térképbe. Új vélemény írásához azonban már elengedhetetlen volt egy Google-fiók.
Most azonban egy jelentős változás lép hatályba, a cég ugyanis a jelek szerint elkezdett bevezetni egy új, „korlátozott nézetet”, amely azoknál jelenik meg, akik bejelentkezés nélkül böngészik a Térképet.
Az erről szóló felhasználói visszajelzéseket a 9to5Google szúrta ki a Redditen. A képernyőn megjelenő magyarázat szerint a korlátozott nézet több okból jelenhet meg, például akkor, ha a szolgáltatásnál valamilyen probléma támadt, vagy ha a felhasználó hálózatán „szokatlan forgalmat” észleltek. Azt nem fejtették ki, hogy utóbbi mit is jelent a gyakorlatban, mindenesetre a korlátozás egy bejelentkezéssel megszüntethető.


Egy adott helyszínt kiválasztva már nem lehet látni a közeli szálloda-ajánlásokat, a felhasználói értékeléseket és fotókat, valamint az érdekes információkat sem, ha valaki kijelentkezve böngészi a Térképet. Sőt, még egyes közeli látványosságok is eltűnnek a térképről.
Az éttermek esetében a pontos cím, a nyitvatartás, a telefonszám és néhány apróság még látszik kijelentkezve, a felhasználói értékelések, a népszerű időszakok, a fotók, a menük és a hasonló közeli helyszínek azonban már nem.
A fentiek alapján a jövőben már elengedhetetlen lesz egy Google-fiók használata a Térképhez – és bár feltételezhető, hogy a legtöbben eddig is így böngészték a szolgáltatást, biztosan lesznek olyanok, akik eddig nem szorultak rá Google-fiókra, de a Térképet olykor megnyitották valamihez.
A Google semmit nem közölt a változtatásról a felületein.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.