szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

2016-ban elvileg a Föld minden egyes lakójának (beleértve az újszülötteket is) lehetne egy vagy több mobil...

2016-ban elvileg a Föld minden egyes lakójának (beleértve az újszülötteket is) lehetne egy vagy több mobil internetkapcsolattal rendelkező készüléke – legalábbis ez derül ki a Cisco előrejelzéséből. Hasonlóan meglepő adat, hogy a világ mobil adatforgalma a következő öt év során a jelenlegi tizennyolcszorosa, azaz 2016-ban már évi 130 exabájt lesz. (Az exabájt az információ vagy a számítógépes adattárolás mértékegysége; egy exabájt egy kvintillió bájtnak felel meg.) Ez az előre jelzett mobil adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg. E hatalmas forgalomnövekedés a vizsgált időszakban 78%-os átlagos éves növekedési rátának felel meg. A mobilinternetes forgalom 2015 és 2016 közötti növekménye önmagában háromszorosa lesz a teljes 2012-es mobilinternetes adatforgalomnak. A növekedés főbb okai a következők:

Az elérhető tartalom bővülése: Mivel a fogyasztóknak egyre inkább igény szerinti tartalmakra van szükségük, a cloud-alapú forgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül, ami 95%-os átlagos éves növekedési rátának (CAGR) felel meg.

A mobilkapcsolatok számának növekedése: 2016-ra több mint tízmilliárd internetkapcsolattal rendelkező mobil eszköz lesz, ideértve a gép–gép (M2M) kapcsolatot is. Ez a szám meghaladja a világ akkorra várható 7,3 milliárdos népességét. Az M2M egyik alkalmazási lehetősége például a digitális hirdetőtáblák frissítése vezeték nélküli hálózaton keresztül: a napszaktól vagy naptól függően más és más üzenetek jeleníthetők meg, illetve gyorsan módosíthatók az üzenetek – például a benzinár változása esetén.

Az eszközök nagyobb számítási teljesítménye: a mobileszközök egyre nagyobb teljesítményre képesek, ezáltal egyre nagyobb adatforgalmat tudnak feldolgozni és létrehozni. Atáblagépek adatforgalma például 2011 és 2016 között várhatóan a hatvankétszeresére nő, ami az előrejelzésben vizsgált összes eszközkategóriát tekintve a legmagasabb érték. 2016-ban a táblagépek által generált adatforgalom (havi 1 exabájt) négyszerese lesz a világ 2010-es teljes havi mobil adatforgalmának (237 petabájt).

Gyorsabb mobilhálózatok: a mobilhálózatok adatátviteli sebessége kulcsszerepet játszik a forgalom növekedésében. A Cisco előrejelzése szerint a mobilhálózatok (2G, 3G és 4G) sebessége 2011 és 2016 között a kilencszeresére nő.

Nagyobb mobil videoforgalom: A mobilvideo-tartalmak 2016-ra a teljes mobil adatforgalom 71%-át teszik majd ki.

A Cisco előrejelzése szerint 2016-ra az okostelefonok és a táblagépek 71%-a (1,6 milliárd eszköz) képes lesz IPv6–alapú mobilhálózatokhoz csatlakozni. Tágabban értelmezve az eszközök körét, 2016-ra a világ több mint 4 milliárd mobilkészülékének 39 százaléka lehet IPv6-kompatibilis.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Márciustól drágulnak a változó kamatú lakáshitelek

Márciustól drágulnak a változó kamatú lakáshitelek

Koronavírus: Tim Cook szerint megnyugtató a kínai helyzet, újranyitják az iPhone-gyárakat

Koronavírus: Tim Cook szerint megnyugtató a kínai helyzet, újranyitják az iPhone-gyárakat

Koronavírus: harc a láthatatlan Godzillával

Koronavírus: harc a láthatatlan Godzillával