szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nem tagadjuk, a techline egyik kedvenc médialejátszója a VLC, hiszen azon túl, hogy ingyenes, egyszerűen kezelhető...

Nem tagadjuk, a techline egyik kedvenc médialejátszója a VLC, hiszen azon túl, hogy ingyenes, egyszerűen kezelhető, átlátható, nagy tudású és a különféle kodekekkel is elboldogul. A felhasználó általában be is éri ennyivel, pedig a VLC (legújabb verziója) ennél sokkal többet is tud, igaz, néhány funkciója rejtve maradt. Íme, néhány ezek közül.

Videók felvétele

Kevesen tudják, hogy a videók lejátszása közben felvételt is készíthetünk a VLC-vel (például az adott film bizonyos részeiről), azonban alapbeállításban rejtve van ez a lehetőség. Ahhoz, hogy láthatóvá tegyük a Record gombot, kattintsunk a View/Advanced Control (Nézet/Speciális vezérlőelemek) opcióra, s máris újabb gombokkal bővül a VLC kezelőfelülete. Ezután csak a kis kör ikonra kell kattintanunk, ha az éppen nézett videó valamelyik részét rögzíteni szeretnénk.

Ugyancsak a „felvétel” gombbal együtt kerül elő a pillanatkép készítésének, az általunk megadott két pont közötti ismételgetésnek, illetve a képkockáról képkockára léptetésnek a lehetősége.

Csomagolt állományok összefűzése, lejátszása kicsomagolás nélkül

A VLC nem jön zavarba, ha rar állománnyal találkozik, azonnal elkezdi annak lejátszását. Az sem gond, ha egy videó több ilyen rar állományból áll össze, csak töltsük be az elsőt a VLC-be, és a lejátszó máris tökéletesen megjeleníti a filmet.

Video- és audioformátumok konvertálása

A VLC a formátumok egymás közötti konvertálását is lehetővé teszi. Ehhez keressük meg a Media/Convert/Save (Média/Átalakítás/Mentés) lehetőséget. Töltsük be az átalakítandó fájlt az Add (Hozzáadás) gomb használatával. A következő lépésben válasszunk kimeneti formátumot és helyet, s a VLC már neki is áll az átalakításnak.

Rejtett DVD-rippelő

A VLC még egy DVD-rippelőt is tartalmaz, persze ennél sokkal profibbak is hozzáférhetők, de legalább ez mindig kéznél van. Ha valakinek szüksége lenne rá, kattintson a Media (Média) menüpont Convert/Save (Átalakítás/Mentés) opciójára, majd válassza a Disc (Lemez) fület. Megadható a startpozíció is, így lehetőség van csak adott filmrészletek rippelésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen volt a Duma Aktuál a tök üres nézőtér előtt

Ilyen volt a Duma Aktuál a tök üres nézőtér előtt

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Menczer: Hamarosan megérkezhet egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja

Menczer: Hamarosan megérkezhet egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja