szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly több mint háromezer laptopot loptak el Magyarországon, az okozott kár meghaladta az egymilliárd forintot.

Tavaly több mint háromezer laptopot loptak el Magyarországon, az okozott kár meghaladta az egymilliárd forintot. A legkapósabb márka a HP volt. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának tájékoztatása szerint 2011-ben 3376 laptopot loptak el, illetve ennyi esetben tettek feljelentést a magyar hatóságoknál a károsultak. Egy évvel korábban, 2010-ben 3004 eset vált ismertté. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt jelentősen, 12,3 százalékponttal nőtt az esetek száma, míg 2009 és 2010 között csupán 3,4 százalékos volt a növekedés.

Tavaly 1,05 milliárd forint értékben tulajdonítottak el számítógépeket, míg 2010-ben ez a szám 911 millió forint volt. A növekedés az ellopott gépekkel arányosan változott, 15,8 százalékponttal.

Benkő Tibor, a lopottlaptop oldalt üzemeltető cég vezetője szerint jellemzően parkolókból, autók csomagtartójából, illetve otthonról betörés során tulajdonítanak el számítógépeket. Az oldalra bejelentett lopásokból kiderül, hogy 2011-ben a legkapósabb laptop márka a HP volt, az esetek 19 százalékában hasonló típusú gépet jelentettek be. Második helyen az Acer és Dell osztozik 15-15 százalékkal, harmadik pedig az Asus. A tavalyi leglopottabb géptípus, Toshiba idén a negyedik helyre szorult 11 százalékkal. Apple gépekből az esetek 9 százalékában jelentették a lopást.

Az oldalra bejelentett esetekből az is kiderül, hogy megélhetési bűnözők lopnak el számítógépeket, mert az ünnepek környékén megszaporodnak ezek a bűncselekmények. A laptopok az alkalmi tolvajt is csábítják: könnyen mozdítható, értékes, könnyen eladható termékről van szó. Így például kávézóban, de vonaton se hagyjuk felügyelet  nélkül gépünket, vigyük magunkkal, ha másképp nem oldható meg. Tanácsa szerint mindenképp érdemes lejegyezni a megvásárolt gép sorozatszámát, hiszen ha az eltűnne, a rendőrségi feljelentéskor és a lopottlaptop oldalra való bejelentéskor is szükség van rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót