szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Stanford egyetem pályázatot ír ki nyaranta az amerikai diákoknak, hogy dolgozzanak ki minél innovatívabb komputeres...

A Stanford egyetem pályázatot ír ki nyaranta az amerikai diákoknak, hogy dolgozzanak ki minél innovatívabb komputeres megoldásokat. Az idei győztes csapat vakok számára készített érintőképernyőt, egyfajta Braille-írást hozott el a tabletekre.

A látásukban károsult emberek eddig olyan megoldásokat használhattak, ahol egy passzív médiummal (pl. Braille-íeásos könyv) találták szemben magukat. Most viszont életre kel a kezük alatt a tablet. Ha megrázzák, azonnal a menübe kerülnek, s elég, ha ráteszik a kezüket az érintőképernyőre, a menüpontok jönnek a kezük alá, amiről egy robothang tájékoztatja őket. A gyengén látók eddig ki voltak zárva az elsősorban vizuális megjelenítésre alapozott érintőképernyők világából, ezzel a megoldással viszont akár szövegeket is gépelhetnek egy tableten (amit azért jóval egyszerűbb magukkal vinniük, mint mondjuk egy PC-t vagy akár egy notebookot).

A videón is látható alkalmazás egyelőre csak prototípus, úgyhogy ne is keressék az App Store-ban vagy az Android Marketben – de ki tudja, lehet, hogy az érintőképernyők, erre az újdonságra alapozva, hamarosan a gyengén látók mindennapi eszközeivé válnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”