szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Pár nappal ezelőtt a Google útjára indította a Google Drive szolgáltatást, amelynek segítségével felhőben...

Pár nappal ezelőtt a Google útjára indította a Google Drive szolgáltatást, amelynek segítségével felhőben tárolhatjuk állományainkat, hogy elérjük azokat bármilyen eszközről, számítógépről. A Google persze nincs egyedül ezen a piacon, olyan szolgáltatásokkal kell felvennie a harcot, mint a Dropbox, a Microsoft SkyDrive, a Box.net, vagy éppen az Apple-féle iCloud. A felsoroltak talán a legnagyobbak ezen a területen, a harc valószínűleg ezek között folyik majd, a kisebb szolgáltatóknak minden bizonnyal komoly érvágást jelenthet a Google Drive. De mit válasszon ezek után a felhasználó? Mindegy? Tényleg ugyanarra képes az összes szolgáltatás? Kapjunk bele az újba, vagy maradjunk a megszokottnál? Adunk néhány támpontot!

Hasonló, mégis más
Az alap szolgáltatások nagyjából ugyanazok a címben szereplő szolgáltatóknál, vagyis szinte mindegyik online tárhelyet elérjük a böngészőből, illetve mindegyikhez vannak kliens alkalmazások, amelyekkel OS X, Windows, iOS és Android alól is kényelmesen menedzselhetjük állományainkat (a Google Drive-hoz  az iOS kliens egyelőre késik, a SkyDrive pedig például gond nélkül használható Windows Phone alatt is).

A Dropbox a helyi menübe is beépül

Az asztali kliensek nagyjából hasonlóan működnek, inkább csak kényelmi szolgáltatásokban térnek el. Mindegyik kinevez egy mappát a gépen (Mac vagy windowsos PC) és amit oda bemásolunk, azt automatikusan feltölti a felhőbe. Ugyanígy elérünk ebben a mappában minden olyan fájlt (szinkronizálás után offline is), amit akár egy másik alkalmazással, vagy a webes felületen keresztül feltöltöttünk a szerverre.

Jól megférnek egymás mellett

A Dropbox emellett beépül a rendszerek helyi menüjébe is, így minden fájlhoz egy kattintással kérhetünk közvetlen linket, amit aztán megoszthatunk másokkal. Sőt, az új verzió akár a fotók automatikus szerverre töltésére is képes, miután csatlakoztattunk egy fényképezőgépet vagy memóriakártyát a géphez.
A Google Drive ezzel szemben ott tűnik ki, hogy teljesen össze van gyúrva a Google többi szolgáltatásával (Gmail, Google Docs stb.), így például ha egy dokumentumra duplán kattintunk a fájlkezelőben, akár közvetlenül a Google Docs szerkesztőben is megnyithatjuk. Sőt, kihasználhatunk például olyan funkciókat is, mint a Google Docs beépített OCR lehetősége, amelynek segítségével egy szkennelt, képként feltöltött dokumentumból kereshető szöveget varázsolhatunk. Az OCR funkciót egyébként keresésnél is kihasználja a Google Drive.
A Dropbox és a SkyDrive webes felülete is képes megnyitni közvetlenül fájlokat, a beépített nézegető megoldások megbirkóznak a legelterjedtebb fájlformátumokkal (Office dokumentumok, JPG képek, MP4 videók stb.). A Google Drive ezzel szemben még akár egy PDS vagy AI (Photoshop, Illustrator) fájlba is képes gond nélkül belenézni (az integrált Pixlr Editor segítségével).
A SkyDrive esetében a törölt állományokkal gyakorlatilag azonnal végzünk, a Dropbox és a Google Drive viszont még egy ideig tárolja azokat egy online lomtárban, így ha mégis kellenének, visszaállíthatók.

Mobilról, fájlkezelőből és webről is elérhető mindegyik

Míg a SkyDrive-ot szinte csak a Microsoft saját alkalmazásaiból érjük el és a Google Drive-ot is egyelőre kevés külsős alkalmazás támogatja (utóbbi várhatóan gyorsan változik majd), addig a Dropbox fiókunkat jelenleg is számos androidos és iOS alkalmazásból piszkálhatjuk (például az iA Writer is képes oda menteni vagy beolvasni onnan anyagokat, rengeteg backup program engedi a hozzáférést és sok online alkalmazás is képes kihasználni Dropbox tárhelyünket).
Ezek persze csak nagy vonalakban a legjellemzőbb tulajdonságok, azt, hogy kinek melyik szolgáltatás áll igazán kézre, mi nem tudjuk eldönteni, mindenkinek magának kell rájönnie. Érdemes kipróbálni akár mindegyiket, minthogy az alap elérés ingyenes, így nagy kockázat nincs a dologban.

Árak és méretek
Mint említettük, mindhárom szolgáltatásnak van ingyenes elérése. Funkcióbeli korlátozások nincsenek, de a tárhely mérete igencsak függ attól, hogy ingyenes vagy fizetős fiókunk van.
A Dropbox például alapból csak 2 GB-ot ad ingyen, de ha elég sok ismerősünk van, az ő meghívásukkal (és egyéb trükkökkel) ezt feltornászhatjuk akár 18 GB-ig is, teljesen ingyen és bérmentve.

A SkyDrive esetében a szerencsések ingyen kapnak 25 GB-ot

A SkyDrive az új belépőknek alapból 7 GB-ot ad, aki korábban is rendelkezett már eléréssel (MSN fiók kell csak hozzá), annak viszont még egy ideig engedik, hogy megkapja a régi időkben elérhető 25 GB-os ingyen tárhelyet.
A Google Drive esetében egyszerűbb a képlet: jelenleg alapból 5 GB-ot kapunk ingyen és kész.
Pénzért persze mindegyik szolgáltatás bővíthető.
Dropbox: 50 GB - 99 dollár évente; 100 GB - 199 dollár évente
SkyDrive: +50 GB - 25 dollár évente; +100 GB - 50 dollár évente
Google Drive: 25 GB - 29,88 dollár évente; +100 GB - 59,88 dollár évente
A Google Drive-nál egyébként havi árat adnak csak meg, ráadásul aki akarja, akár 16 TB-os méretig is bővítheti.

Természetesen azt sem tiltja meg senki, hogy mi akár az összes felhő szolgáltatást kihasználjuk. Lehet véletlenszerűen váltogatni, vagy akár tudatosan is, felosztva, melyiken milyen fájltípusokat érdemes tárolni, vagy éppen megosztani másokkal. A szerencsésebbek így akár 40 GB fölé is növelhetik ingyenes online tárhelyüket és akkor még nem említettük a többi hasonló szolgáltatást.
Végül egy zárójeles megjegyzés: miközben kétségtelenül a fenti három szolgáltató lesz a leginkább a köztudatban az elkövetkező hónapokban, azért Macen például hamarosan komolyan felzárkózhat majd az iCloud is. Az iOS-en kívül az Apple a nyáron debütáló OS X 10.8 Mountain Lion rendszerbe is mélyen integrálja majd saját felhő szolgáltatását (előzetes béta tesztjeink alapján annyit már most mondhatunk, hogy nagyon kényelmesen elérhetjük majd felhőben tárolt állományainkat ott is az alkalmazásokból), de aki Macet és iOS eszközöket használ, annak már most is jól jöhet a címjegyzék, naptár és könyvjelző szinkronizálás, vagy akár az online backup funkció is az iCloudban.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Valószínűleg sokan elmosolyogják majd magukat a Combinókon

Valószínűleg sokan elmosolyogják majd magukat a Combinókon

Talált bankkártyáról lopott egymillió forintot

Talált bankkártyáról lopott egymillió forintot

Kifosztott egy boltot, majd vonattal menekült két tolvaj Zalaegerszegről

Kifosztott egy boltot, majd vonattal menekült két tolvaj Zalaegerszegről