szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Mark Post célja, hogy laboratóriumban legyen képes a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon...

Mark Post célja, hogy laboratóriumban legyen képes a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon előállítani, és ezzel a technológiával gyakorlatilag felváltani a hagyományos állattenyésztési ágazatot és a húsipart. Az első burger alapanyaga még kísérleti stádiumban van, de őszre "elszántuk magunkat arra, hogy néhány száz apró szövetdarabot hozunk létre, aztán húspogácsát készítünk belőle" - mondta Post, a Maastrichti Egyetem fiziológiai tanszékének vezetője.

Nem érzékelnénk a különbséget (Fotó: The Sunday Herald Sun)

Az egyetem a projektre 250 ezer eurós támogatást nyert el egy névtelen magánadományozótól, aki állítólag nagyon elkötelezett a környezet, a világ élelmezése és az életet megváltoztató technológiák iránt.

Post az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezete vancouveri nagyszabású konferenciáján számolt be terveiről, és többen egyetértettek vele abban, hogy az effajta hús létrehozása csökkentené az élelmiszeripar egészségügyi és környezeti terhelését.

Ami nem véletlen annak fényében, hogy a hagyományos hús- és tejtermelés több földterületet, vízmennyiséget, takarmánynövényt és hulladékkezelést igényel, mint az összes többi élelmiszeripari ágazat együttvéve.Számítások szerint az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél hatvan százalékkal magasabb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!