szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Informatikai Biztonság Napja Konferencia (ITBN) hét évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a magyar IT szakma...

Az Informatikai Biztonság Napja Konferencia (ITBN) hét évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a magyar IT szakma képviselői számára egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsen. Mára – az eredeti elképzeléseket régen meghaladva – a rendezvény volumene sokszorosára nőtt. 2011-re a vártnál is erősebb szakmai platformot hívtak életre a szervezők, amelynek esszenciáját a jövővel kapcsolatos kérdések vizsgálatán túl a szakmai sokszínűség és a különleges előadók adták. (A hirdetés után folytatjuk.)

Az ITBN egyik leglátványosabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó eleme Marcus J. Ranum „Üzenet a jövőből” című előadása volt, amelyben a világhírű szakértő futurisztikus video üzenet formájában mutatta be az IT-biztonsági technikák és trendek elképzelt forgatókönyvét, napjainktól 2111-ig. A video témájához kapcsolódva kerekasztal beszélgetés indult Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Toochee Mihály sci-fi író, és Kurucz Imre piackutatóval. A beszélgetés során olyan érdekes témák kerültek terítékre, mint pl. egy jövőbeni, az állam által teljesen kontrollált megfigyelő rendszer („Little Brother Project”), amely igen hatékony eszköz lehetne a kiberbűnözés és egyéb erőszakos, vagy gazdaságilag kártékony incidensek megfékezésére. A téma kapcsán Kurucz Imre elmondta, hogy az NRC friss piackutatásából kiderült, hogy a mai magyar internetezők 40%-a gondolta úgy, hogy rábízná magát egy hasonló, ám teljesen biztonságos rendszerre.

A biztonság védelmi oldalának, az informatikai biztonság távoli jövőjének dilemmája, valamint a kritikus infrastruktúrák elleni hackertámadások arra ösztönözték a szervezőket, hogy 2011-ben olyan témák is terítékre kerüljenek, amelyek a biztonság emberi tényezőivel foglalkoznak. Ehhez kapcsolódott az ITBN második napján tartott első plenáris előadás, Csányi Vilmos világhírű etológustól. Elmondása szerint a technikai eszközök és megoldások fejlődésének ellenére, az emberi tényező sohasem lesz kizárható, ennek oka pedig az, hogy az embereknek mindig voltak és mindig is lesznek hiedelmeik, így továbbra is becsaphatók maradnak.

A két nap alatt számos további szakmai előadó érkezett, különböző országokból és témákkal. Előadott pl. James Lugabihl, az EMC / RSA védelmi központjának (Global CIRC) vezetője, aki szót ejtett az RSA SecurID tokenjeivel kapcsolatos tavaszi incidensről is. David Davidoff, a McAfee nemzetközi adatbiztonsági szakértője tájékoztatást tartott napjaink adatbázis biztonságának kihívásairól, illetve a McAfee azokra nyújtandó átfogó megoldási csomagjáról. Bódi Zoltán, nyelvész, internetkutató az IT szaknyelv etimológiai hátteréről, a nyelvben rejlő lehetőségekről és az idegen nyelvű kifejezések lefordításának lehetőségeiről tartott előadást. A világméretű hackertámadásokra és a szervezett támadásokra reagálva tartott előadást Dániel Szabolcs a KFKI részéről, aki a kritikus infrastruktúrák és az ipari rendszerek aktuális biztonsági problémáira hívta fel a figyelmet és kínált rá megoldásokat. A Cisco részéről Segyik István mérnök, tanácsadó a személyre szabott biztonsági szabályok fontosságáról beszélt előadásában. A Juniper programjában idén a megoldások sokszínűségével és lehetőségeivel közelről, a gyakorlatban szerezhettek tapasztalatot az érdeklődők. A WSH szakemberei idén a VIP teremben tartottak folyamatosan előadásokat az informatikai biztonság aktuális témáival kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera