szerző:
techline.hu

Május 11-től hivatalosan is útjára indította az Adobe a Creative Cloud szolgáltatást, így aki nem vágyik már...

Május 11-től hivatalosan is útjára indította az Adobe a Creative Cloud szolgáltatást, így aki nem vágyik már dobozos alkalmazásokra, de annál inkább egy, a CS6 szoftvereket összekötő felhőre, annak itt a lehetőség, hogy - a korábbi árakhoz képest - meglepően olcsón hozzájusson a legújabb Adobe alkalmazásokhoz, 20 GB online tárhely kíséretében.
Naná, hogy nem bírtuk ki, és még aznap kipróbáltuk, milyen lett az Adobe felhője. Lássuk, mi vár arra, aki már most előfizet!

Majdnem tökéletes kényelem!
A Creative Cloud előfizetés egyik nagy lehetősége, hogy segítségével havi díjas rendszerben juthatunk hozzá a az Adobe CS6 csomaghoz. Ráadásul nem csak a Master Collection alkotóelemeihez (ez ugyebár a legnagyobb megvásárolható dobozos változat), hanem olyan új alkalmazásokhoz is, mint az Edge, vagy a Muse.

A telepítés teljes kényelemben megoldható a felhőből

Technikai szempontból egyébként remekül oldotta meg a dolgot az Adobe: az előfizetés után egyszerűen letöltjük az alap telepítőt, ebben kiválasztjuk azokat az alkalmazásokat, amelyeket szeretnénk telepíteni, majd elmegyünk kávézni, a program pedig szó nélkül letölt és telepít mindent (de a webes felületről egy kattintással is elindítható a letöltés és telepítés, alkalmazásonként).
Ezt tehát majdnem tökéletesen sikerült megoldani: megfelelő netkapcsolattal a teljes csomag a gépre kerül 1-2 óra alatt. Ugyan Macen mi abban reménykedtünk, hogy ezzel a megoldással végre megszabadulunk majd a temérdek kis piros ikontól, amelyek az Adobe CS csomagok telepítése után árasztják el a Launchpadet (uninstall, eszközök stb.), de ez nem jött be. Meglepő módon a felhős telepítő is teleszemeteli az indító felületet. Ezt persze szépen kigyomlálhatjuk később, de hát azért mégis...
A Cloud Connection alkalmazás még nem működik, de ez csak átmeneti probléma, amíg elkészül, minden felhőbe töltött állományt elérünk a webes felületről.

Abszolút áttekinthetőre sikerült a felület

A felület pedig akárhonnan nézzük, nagyszerűen sikerült. Átlátható és egészen gyors, ráadásul videótól a képekig mindenről kapunk előnézetet. Működik asztali böngészőkben, de akár a táblagépek és okostelefonok böngészőjében is (nem kell hozzá semmilyen extra plug-in).

Akár a mobil vagy táblagép böngészőjében is elérjük anyagainkat

A feltöltött anyagok értelemszerűen később letölthetők, sőt, a hozzájuk tartozó palettát is külön "lekaphatjuk", vagy megnyithatjuk a Kulerben. Az online felületen belenézhetünk a Photoshop, InDesign, Illustrator stb. formátumokba, olyannyira, hogy akár a rétegeket is ki- vagy bekapcsolhatjuk.

Gyors megosztás, letöltés és persze kommentelési lehetőség

Ami kicsit fura, de talán idővel változik majd: se a Ligthroomból, se a Bridge-ből nem érjük el közvetlenül a felhőben tárolt tartalmakat, pedig ez praktikus lenne. Egyelőre tehát akadnak még hiányosságok, de bízunk benne, hogy ezeket rövid időn belül megoldják majd.
A Creative Cloud a készülő anyagok ellenőrzésében is segíthet, hiszen egyetlen kattintással megoszthatjuk vele a feltöltött fájlokat. Így a kollégák vagy ügyfelek kommentekkel láthatják el, vagy akár le is tölthetik a megosztott fájlokat (mi határozhatjuk meg a jogosultságokat). Kapunk közvetlen linket, amelyet pár kattintással elküldhetünk e-mailben.

Extra szolgáltatások
Érdekes lehetőség, hogy a Creative Cloud előfizetők akár saját weboldalakat is létrehozhatnak az Adobe szerverein. Ezek elkészítésére a Muse és a Dreamweaver használható, a kész oldalt pedig egy kattintással publikálhatjuk, illetve a Creative Cloud, pontosabban a Business Catalyst webes felületéről menedzselhetjük is a site-ot.

A Creative Cloud extra szolgáltatásai

Természetesen kapunk hozzá közvetlen URL-t is, OLDALUNK.businesscatalyst.com címmel. Egy előfizetéssel 5 ilyen oldal hozható létre. Az egész nagyon egyszerűen megy, így egy üzleti vagy magán célú kis weboldalt meglepően gyorsan összedobhatunk (pláne a Muse segítségével, amely programozási ismereteket sem igényel).

Oldalaink menedzselése is nagyon egyszerűen megoldható

Ugyancsak hasznos lehetőség a Typekit elérési lehetőség, amelynek segítségével weboldalunkhoz rengeteg nagyszerű fontból választhatunk, szintén néhány kattintással.

Integráció a táblás alkalmazásokkal
Miközben a Lightroomot és a Bridge-t valamiért még nem sikerült Creative Cloud integrációval ellátni, addig az Adobe táblagépes alkalmazásai már megkapták ezt a lehetőséget. Így a Photoshop Touch (amely amúgy minden túlzás nélkül zseniális lett), vagy az Adobe Ideas segítségével létrehozott anyagokat automatikusan felküldhetjük a felhőbe, hogy bármikor elérjük, illetve szerkesszük azokat. A szinkronizálás ezeknél az alkalmazásoknál nagyon egyszerű.
A Photoshop Touch fájlok esetében talán nem nagy meglepetés, hogy a PSD-k szerkesztését folytathatjuk az asztali Photoshopban és persze fordítva is (igaz, a két verzió közötti különbségek miatt a Photoshop Touch-ban nem szerkeszthető például minden rétegtípus).

A felhőbe töltött fájok elérése a Photoshop Touch-ban

De akinek esetleg kétségei lennének, azt megnyugtatjuk: a táblán létrehozott Adobe Ideas (.idea) fájlokat nevetve nyitja meg az Illustrator, így a vázlatokat bármikor összedobhatjuk a táblán, utána pedig finomíthatunk az Illustratorban (az Ideas eszköztára azért értelemszerűen nem vethető össze az Illustratoréval).
Ugyancsak hasznos darab az Adobe Proto, amellyel a táblagépen állíthatjuk össze a weboldalak vagy mobil alkalmazások alapjait, majd a felhőbe feltöltve a kész anyagot, elkészíthetjük a végleges változatot az asztali alkalmazásokban (Edge, Muse, Dreamweaver stb.).
Az Adobe Touch alkalmazásokat a cég igyekezett zökkenőmentesen integrálni az asztali szoftvereivel és ez nagyjából sikerült is. Megvásárolni továbbra is külön kell ezeket a programokat, de az árazásuk egészen emberséges: pár ezer forintból a táblagépünk lehetőségeit is kellemesen szélesíthetjük ezekkel az appokkal.

Mindent egybevetve az Adobe Creative Cloud remekül sikerült, de azért akadnak még hiányosságai. Anyagaink gyors megosztására másokkal, és arra, hogy bárhol, bármikor elérhessük azokat, tökéletesen használható. Ezt már csak az asztali alkalmazásokkal való szorosabb integráció fokozhatná.
A CS6 szoftverek gyors és egyszerű telepítése nagyon kényelmes lehetőség, az extra szolgáltatások (weboldalak, Typekit) pedig kifejezetten hasznosak. Így összességében, a hiányosságok ellenére is abszolút pozitívan állunk az Adobe új kezdeményezéséhez, remélve, hogy pár hónapon belül sikerül pótolni a hiányosságokat is, s attól kezdve teljes lesz a kényelem! Aki pedig az előfizetés előtt szeretné élőben is látni, miként működnek együtt a CS6 csomag alkalmazásai és a Creative Cloud, annak érdemes bevésni a naptárába a május 24-ei magyarországi premiert, amelyen ingyen részt vehet bárki, aki regisztrál az eseményre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyetlen pozitív hatása van a koronavírus-járványnak

Egyetlen pozitív hatása van a koronavírus-járványnak

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Hollywood nem tűri tovább a partizsiráfokat

Hollywood nem tűri tovább a partizsiráfokat

Michelle Obama megmutatta, hogy nézett ki a szalagavatóján

Michelle Obama megmutatta, hogy nézett ki a szalagavatóján

Egy sarkköri norvég kikötő lehet az új Szingapúr

Egy sarkköri norvég kikötő lehet az új Szingapúr

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat