szerző:
techline.hu

Az elmúlt egy hétben az Apple legújabb iPadjét volt alkalmunk kipróbálni, ugyebár ez az a változat, amelyet jóideig...

Az elmúlt egy hétben az Apple legújabb iPadjét volt alkalmunk kipróbálni, ugyebár ez az a változat, amelyet jóideig iPad 3 néven emlegetett mindenki, egészen a megjelenés napjáig, amikor is kiderült, hogy az Apple viszont nemes egyszerűséggel ”új iPadnek” keresztelte.

Sebaj, nem csak emiatt lesz nehéz elsőre megkülönböztetni az iPad 2-től, a két készülék kikapcsolt állapotban szinte teljesen egyforma. Vannak persze árulkodó jelek: így például az új iPad több minimálisan vastagabb a elődnél (iPad 3: 9,4 mm - iPad 2: 8,8 mm) és kb. 50 grammal nehezebb is (652 g). No, ezeket a jellemzőket elsőre aligha fedezi fel bárki, ha a kezébe nyomják a terméket (a kamera lencséjének mérete azért árulkodhat, amikor egymás mellé tesszük őket). Jelentős különbséget akkor látunk, ha bekapcsoljuk a készüléket.

Megújult hardver
Az már a megjelenés napján sem ért senkit váratlanul, hogy a új iPad Retina Display kijelzőt kapott. Ezzel felbontás alapján rögtön maga mögé utasított mindenkit, hiszen jelenleg a táblagépek között a 2048 x 1536 pixel (264 ppi) kuriózumnak számít. A kijelző képe gyönyörű (a méret maradt 9.7"), a színek rendben vannak, s az adott felbontáshoz igazított alkalmazások csodásan néznek ki. Leginkább persze a játékoknál, videóknál, fotós appoknál és a táblás magazinoknál számít mindez.

 Utóbbiaknál egyébként a legszembetűnőbb az is, ha a tartalom még nem optimalizált, hiszen ezeknél a magazinoknál az oldalak általában képként vannak mentve, így a szövegek itt kicsit ”szöszösek”, hiába próbál rajtuk javítani a szoftver (nem zavaró, de látható).

Amit viszont optimalizáltak, az több, mint gyönyörű (és persze többnyire jóval méretesebb is, ami a 16 GB-os tárhelyet kapó iPad változatoknál kényes kérdés lehet). Hasonlóképpen az e-bookoknak is jót teszt a nagyobb felbontás, illetve minden szövegnek, szöveges objektumnak.

Megvan az ember az előző iPaddel és annak kisebb felbontásával is a hétköznapokban, de kétségtelenül kellemes látvány azért a nagyobb felbontás.
A másik hardveres újdonság az új processzor, amely a megelőző várakozásokkal szemben végül nem az A6, hanem a korábbi iPadben rendszeresített A5 processzor továbbfejlesztett változata az A5X lett. Az A5X általános teljesítménye nem különösebben változott az elődhöz képest, a kétmagos processzor ugyanazt a teljesítményt hozza, amit az iPad 2-nél megszoktunk (továbbra is gyors, de nem gyorsabb). Viszont a grafikus vezérlő ebben a változatban 4 magos, és jóval hatékonyabb az előzőnél, ami ugyebár kell is a megnövekedett felbontás miatt. Szóval kifejezett gyorsulás nincs az elődhöz képest, viszont a megjelenítésben azért sokkal jobban teljesít az új változat (konkurenciához képest is), értelemszerűen a játékok is sokkal szebbek az új iPaden.

Haladjunk tovább az újdonságok sorában: természetesen van új hátoldali kamera is, amely immár 5 megapixeles, van arcfelismerő funkció, gyors autófókusz, érintős fókusz, és 1080p felbontású videókat is rögzíthetünk vele, utóbbit képstabilizátor funkcióval kiegészítve. LED vaku ugyan itt sincs, de az elődhöz képest mérföldekkel jobb fotókat és videókat készíthetünk. Ettől függetlenül az iPhone 4S szintjét nem éri el (nem csak a megapixelek miatt).

A fotók és videók esetében egyaránt kihasználhatjuk a geotagging funkciót. Ami furcsa volt: a videofelvétel esetében a látószög úgy változik a fotózáshoz képest, mintha alapból be lenne kapcsolva valamiféle zoom funkció, és ezt állítani sem tudjuk.

Látószög videózásnál
Látószög fotózásnál

Van előlapi kamera is, azzal remekül megy a Facetime, a Skype és egyéb videocsevegős szoftverek. Nem gondoljuk, hogy a méretesebb táblagépek előnyösek lennének videózásra és fotózásra, de az új iPad ettől még hozza, amit elvárunk: ha kell, lehet vele jó minőségben fotózni.

A fentieken felül még két fontos újdonság van hardveres szempontból a készülékben. Az egyik az akku, amely igencsak megerősödött: 11560 mAh-s. Ne tévesszen meg a dolog senkit, ugyanis ettől nem lett hosszabb a valódi üzemidő, hiszen a  többletet felemészti például a nagyobb felbontású kijelző. Így az üzemidő maradt nagyjából a 10 órás átlag, ami viszont továbbra is dicséretes és ritka a mezőnyben. A töltés lassabb, mint az iPad 2 esetében, de azért pár óra alatt eléri a teljes töltöttséget a készülék.

A másik extra a 4G LTE, amit viszont idehaza nem fogunk tudni kihasználni, hiába veszünk 4G-s változatot. A 3G hálózatokon persze gond nélkül használhatjuk, de a valóban gyors mobilnet nem elérhető Európában az új iPaddel. Sebaj, wifin keresztül is lehet internetezni, ehhez az elődhöz hasonlóan 802.11n-es változat áll rendelkezésre, viszont a Bluetooth-ból például már 4.0-ás verziót kapunk, kár, hogy nem használhatjuk ki minden lehetőségét. GPS van, mindenféle megszokott érzékelő rendelkezésre áll, csatlakoztathatunk fülest is (a csomagnak nem része most sem), de például tárhelyet bővíteni továbbra sem tudunk, kártyahely maximum akkor van benne, ha a 4G változatot vettük, és akkor is csak a MicroSIM-nek (illetve SD kártyákról például importálhatunk fotókat, ha vásárolunk ehhez megfelelő kiegészítőt).

A külön megvásárolható Apple iPad Camera Connection Kit

Alapból 16, 32 vagy 64 GB háttértár van az új iPadben, ezek közül a 16 GB-ot mi egy kicsit rizikósnak érezzük, ha valaki tényleg ki szeretné használni és feltenni jó minőségben filmeket, zenéket, dokumentumokat, telepíteni néhány hasznos és jópofa alkalmazást, játékot, netán digitális magazint, akkor a 16 GB már nem biztos, hogy elegendő. A játékok, alkalmazások, digitális magazinok mérete bizony jócskán megnőtt a Retina kijelzőre optimalizálás után.

Rendszer és szoftver
Az új iPad jelenleg az iOS 5.1-es verziójával érkezik (ezt amúgy bárki magáévá teheti, akinek iOS 5 kompatibilis Apple terméke van). A rendszer továbbra is gyors, rengeteg jó minőségű alkalmazást találunk hozzá az App Store-ban, s ezek közül már elég sok támogatja az új iPad Retina kijelzőjét.
Érdekesség, hogy az iPhone 4S okostelefonon elérhető Siri intelligens-asszisztenst itt nem kapjuk meg. Kárpótlásul legalább hangos diktálási van lehetőség, ám az is csak angol, német, francia és japán nyelven áll rendelkezésre. A rendszer persze azért használható magyar felülettel is. Aki tippeket, alkalmazás-bemutatókat szeretne olvasgatni az iOS 5-höz, annak emitt egy méretes gyűjtemény.

Ha esetleg iPhone-unk, számítógépünk is van az iPad mellett, az Apple iCloud szolgáltatását érdemes kihasználni, számos esetben kényelmesebbé teszi az ember életét: névjegyek, naptárbejegyzések szinkronizálására, illetve a kompatibilis alkalmazások dokumentumainak szinkronizálására is kiválóan használható. Ha valakinek fontos szempont, akkor az iPaden internetezni továbbra is csak Flash nélkül tudunk. Szóval ez a "korlátozás" továbbra is megmaradt.

Összegezve
Nekünk nagyon bejött az új iPad, bár a drámai hatás azért elmaradt. Ami igazán csábító lehet, az a Retina kijelző, az erre optimalizált alkalmazások kétségtelenül gyönyörűek, olvasni, videókat és fotókat nézni is jobb rajta, bár őszintén szólva azért fele ekkora felbontással is bőven elvan az ember. A hírekben sokszor hallott túlzott túlmelegedés nálunk huzamosabb használat (videózás, játék) során sem jelentkezett, az viszont kétségtelen, hogy érezhetően jobban melegszik, mint az iPad 2. Megégni azért árhatóan senki sem fog tőle, ahogy velünk sem történt ilyen baleset.
Akinek van már egy iPad 2 a birtokában, annak - szerintünk - nem feltétlenül kell lóhalálában rohanni a boltba az új iPadért. Érdemes lehet bevárni a következő verziót. De ha már most fontos a jobb kamera és a nagyobb felbontás, akkor természetesen nem fognak csalódni az új változatban sem a váltók, sem azok, akik most vesznek iPadet először. Ha a régi készülékhez korábbi Smart Coverünk volt, akkor azt sajnos cserélni kell új változata, mert a korábbi kiadással nem használható az új iPad.
Mindent egybevetve az Apple - szokásához híven - kis lépésekben halad a frissítésekkel, de ettől még az új iPad (avagy iPad 3) remekül sikerült, megvan benne a szükséges plusz.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Németh Sándor: Lehet, 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben, csak fordítva

Németh Sándor: Lehet, 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben, csak fordítva

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Meghalt a testnevelő tanár, aki több gyereket is megmentett a veronai buszbalesetnél

Meghalt a testnevelő tanár, aki több gyereket is megmentett a veronai buszbalesetnél

Máris munkában az új filmbizottság: készülhet az Utas és holdvilág film

Máris munkában az új filmbizottság: készülhet az Utas és holdvilág film

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó