szerző:
techline.hu

A magyar Wikipédiát Gervai Péter (internetes becenevén Grin) alapította.

A magyar Wikipédiát Gervai Péter (internetes becenevén Grin) alapította. 2003-ban Gervai a magyar királyokról keresett információkat az interneten, amikor rátalált az angol Wikipédiára. Miután engedélyt kért a magyar Wikipédia megalapítására, az útmutatók és irányelvek lefordításával kezdte a munkát, majd megírta az első valódi szócikket az Omega együttesről.

A magyar Wikipédia most elérte a 200 000 szócikket. A határt a Pakos becenevű szerkesztő lépte át a 2011. szeptember 10-én 04:08-kor létrehozott „Forgattyús tengely” szócikkel.
A forgattyús tengely működését és használatát bemutató szócikket nyolc szerkesztő már több mint húsz alkalommal szerkesztette a létezése első napjában. Pakos, azaz Pásztor Ákos 2008 óta szerkeszti az enciklopédiát Dorogról, fő érdeklődési területe a csillagászat, a helytörténet és az autósport.

„2005-ben, amikor Budapesten jártam, a magyar Wikipédiában 20 000 szócikk volt. Ma, hat évvel később az enciklopédia tízszer nagyobb, rendkívül népszerű és fontos kincs a magyaroknak világszerte” – üzente Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. „Remélem, hogy még több ember csatlakozik a küldetésünkhöz és azokhoz az elkötelezett emberekhez, akik segítségével ilyen messzire jutott a magyar Wikipédia. Gratulálok ehhez a remek eredményhez!”

A nyolc éve, 2003 júliusában alapított magyar nyelvű Wikipédia világszinten a 20 legnagyobb kiadás között van. A szerkesztői 2008. július 17-én érték el a 100 000 szócikket, azóta havi átlag 2600 cikkel bővült az enciklopédia. Bár ez egy nagyon izgalmas mérföldkő, továbbra is rengeteg teendő van. Jelenleg csupán 125 nagyon aktív (havonta legalább 100 szerkesztést végző) és 600 aktív (havi legalább 5 szerkesztést végző) szerkesztő van. A Wikimédia Magyarország, a magyar Wikipédiát támogató közhasznú szervezet első számú célja a szabadidejüket a Wikipédiára fordító önkéntesek számának növelése.
Összehasonlításul: 205 000 szócikk található a cseh Wikipédián, 173 000 a török Wikipédián, több mint 3 millió szócikk az angol Wikipédián és 1 millió a német nyelvű Wikipédián.

„Az a nagyszerű ebben a teljesítményben, hogy a Wikipédián található minden információ önkéntesektől származik. Mindennapi emberektől, akik hisznek benne, hogy az információk szabad megosztásával jobb hellyé tehetjük a világot" – mondta Gervai Péter, a magyar Wikipédia alapítója és a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke. „Ugyanakkor rengeteg még a teendő. Például, ha valami olyan egyszerű dologra keresünk rá, mint egy Oscar-díjas film, szinte alig találunk valamit. Nagyon fontos, hogy több ember csatlakozzon és szerkessze a Wikipédiát, mert a tartalma csupán annyira jó, mint ahányan veszik a fáradságot, hogy közreműködjenek.”

A magyar önkéntesek október 1-jén Győrben gyűlnek össze megünnepelni a 200 000 szócikkes mérföldkövet. Mindenkit, aki szeretne többet megtudni a Wikipédiáról, szeretettel várnak az ünneplésen.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmes

Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmes

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Mit olvasnának szívesen a mai gyerekek? Kortárs irodalmat

Mit olvasnának szívesen a mai gyerekek? Kortárs irodalmat

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak