szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A robotszoftvereket nem egyszerű megkülönböztetni a valódi felhasználóktól, pedig egyetlen oldal üzemeltetője sem...

A robotszoftvereket nem egyszerű megkülönböztetni a valódi felhasználóktól, pedig egyetlen oldal üzemeltetője sem szereti, ha élő látogatók helyett programok írják a tömeges hozzászólásokat vagy töltik le automatikusan az ott található tartalmakat.

A valódi és a mesterséges intelligencia automatikus megkülönböztetésére találták ki a magyarul kimondhatatlan CAPTCHA-t, amivel már biztos mindenki találkozott, amikor egy adat beküldése vagy egy letöltés elindítása előtt egy nehezen olvasható karaktersorozatot kellett beírni.

Az összevissza forgatott és különböző méretű betűket és a számokat, ha nehezen is, de az agyunk fel tudja ismerni, egy szoftveres algoritmusnak azonban ez a legtöbbször megoldhatatlan feladatot jelent. A robotprogramok azonban egyre intelligensebbek lesznek, amit amerikai kutatók most be is bizonyítottak.

Egy eredetileg biztonsági célokra fejlesztett programmal a 15 leglátogatottabb és CAPTCHA-t használó internetes oldalon próbálták ki, milyen hatásfokú a nem valós látogatókat kiszűrő védelem. A program, miután megtanították a pár száz ábra értelmezésére, az esetek döntő többségében ki tudta találni, mit rejt az ellenőrző minta. A teszten olyan nagy oldalak is elvéreztek, mint a Visa, a CNN vagy az eBay. Az eredmények ismeretében érthető, hogy egyre újabb módszerekkel próbálják kizárni a robotokat, amihez a már sok készüléken megtalálható érintőképernyőt és kamerát is felhasználják, mert egy ábra visszarajzolása pillanatnyilag még megoldhatatlan feladatot jelent a szoftverek számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!