szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kellemes meglepetéssel vehettük tudomásul, hogy bár az áfa-emelés kapcsán arra lehetett számítani, hogy a távközlési...

Kellemes meglepetéssel vehettük tudomásul, hogy bár az áfa-emelés kapcsán arra lehetett számítani, hogy a távközlési szolgáltatások árai érzékelhetően emelkednek,
azonban vélhetően az erős verseny hatására ez nem így történt – derül ki az internetet.hu független internet-TV-telefon-szolgáltatás összehasonlító portál közleményéből.

Egyes internetszolgáltatók, mint a Digi és a BTel a megnövekedett áfa költségeit nem hárították a fogyasztókra és nem emeltek árat. Mindez elegáns gesztus
a részükről, mert így a nettó díjaikat kellett csökkenteniük, ami természetesen a nyereségük csökkenését vonja maga után.

Akik emeltek a díjaikon, azok is csak az áfa mértékéig  tették. A januári áremelést jellemzően a nagy szolgáltatók, mint például a UPC, a T-Home és az Invitel lépték meg. Más szolgáltatók, mint az Enternet, Hello HD, EQnet vagy a NordTelekom későbbre halasztották az áremelést, így nekik a januári bruttó díjuk még változatlan, azonban január folyamán előre láthatóan az áfa-változásnak megfelelő
összeggel emelnek árat. Az Enternet időben emelt, de csak az áfa-növekedést érvényesítette áraiban, míg a Drávanet 3-4 százalékkal drágított. Az áremelésről a szolgáltatóknak a meglévő előfizetőiket 30 nappal a hatályba lépés előtt
kell tájékoztatniuk.

Az árazás a 27%-os áfa mellett persze nem egyszerű, olyan, hogy a nettó és bruttó ár is kerek legyen, nem létezik, általában persze a bruttó ár kell, hogy szépen nézzen ki. Míg az árazásnál például a T-Home és a legtöbben felfele kerekítettek, addig az Invitel lefele kerekített, így az ő nettó árai is néhol csökkentek. Mindez természetesen a lakossági szolgáltatásokra vonatkozik, az üzleti szolgáltatásoknál az új áfa érvényesítése mindenütt szinte automatikus volt.

A kábeltévé szolgáltatók piacát ugyancsak erős verseny jellemzi. Vélhetően ez az oka annak, hogy a Digi és a UPC Direct egyáltalán nem emelt árat. Mindössze 3 százalékos díjemelést hajtott végre az egyik legnagyobb kábeltévé
társaság, a PR Telecom is. A T-Home az internet -szolgáltatásaihoz hasonlóan 2-3 százalékkal emelt.
A legnagyobb áremelés a mobilszolgáltatóknál történt. A Telenor árai emelkedtek a legkisebb mértékben: az Alaptarifa csomagjainak havidíját például mindössze 100 forinttal emelte, míg az Okostarifák havi kétszáz forinttal nőttek. A percdíjak is csak 1-1,5 forinttal növekedtek és az újdonságnak számító Hipernet tarifákon is csak havi 100 forintot emelt a Telenor. Mindez alig haladja meg az áfa-emelés érvényesítésének mértéket.
 A Vodafone jóval nagyobb mértékben emelte a havidíjait: a Mátrix és Kontakt tarifákat például 300-400 forinttal emelte, ami az olcsóbb díjcsomagoknál jóval 10 százalék feletti emelkedést jelent. A  vezetékes telefont kiváltani hivatott Otthon csomagok is 10 százalék felett drágultak. Igaz viszont, hogy a percdíjain nem emelt a Vodafone.

A T-mobile szinte minden tarifáját legalább 4-5 százalékkal emelte. Az Ikon díjcsomagok havidíja például 5-12 százalékkal lett több, míg a Relax csomagok havi- és percdíja 4,5 – 5,5 százalékkal emelkedett. A MédiaMánia tarifacsalád havidíjai 6-8 százalékkal emelkedtek, míg a látszólag minimális 2-3 forintos percdíj emelés 10 százalékot meghaladó változást jelent.

A szolgáltatóknak gondot okoz, hogy mitévők legyenek a hűségidős (határozott idejű) szerződéseikkel. Az Externet előfizetői szerződéseiben például csak a
bruttó árak szerepelnek, így nem is emelték hűségidős előfizetőik díjait. Ugyanilyen módon a BTel sem emelte a hűségidővel rendelkező ügyfelei díját. A szolgáltatók többségénél azonban a szolgáltatás nettó ára plusz áfa szerepel a szerződésben, amelyre alapozva minden gond nélkül árat emelhettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!