szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A számítógép monitora előtt ülve órákig fókuszálunk egy közeli pontra.

A számítógép monitora előtt ülve órákig fókuszálunk egy közeli pontra. Munka közben a szem folyamatosan ide-oda mozog a képernyő, a telefon kijelzője és az asztalon található dokumentumok között. Eközben váltakozva kell a „nagyon közeli”, a „közeli” és a „közepes” távolságban lévő tárgyakra fókuszálnunk. A különböző távolságokban levő dolgokat sokszor csak akkor látjuk tisztán, ha természetellenes pózt veszünk fel. Így viszont a fejünk, a nyakunk, a hátunk és a szemünk is gyorsan megfájdulhat az erőlködéstől.

A hagyományos olvasószemüvegek vagy a progresszív lencsék nem nyújtanak kényelmes látást ezekben a szituációkban. A képernyőn megjelenő képek vagy szövegek éles látásához az olvasószemüveget viselő embereknek előre kell hajolniuk, megerőltetve a hátukat és a nyakukat. A progresszív lencséken keresztül attól függően éles a közeli, közepes vagy távoli tárgy, hogy a lencse melyik részén – alul vagy felül – néz át a viselőjük. Ahhoz, hogy a progresszív lencse viselője tisztán lásson a közeli vagy középső látástartományban, hátra kell döntenie a fejét, természetellenes testhelyzetet felvéve.

A Carl Zeiss Vision új, M.I.D.technológiájú irodai szemüvegei kiküszöbölik ezeket a problémákat. Az „Officelens” típusokkal nemcsak egy adott távolságra lát a viselője élesen, mint a hagyományos olvasószemüvegekkel, hanem típustól függően 200 vagy 400 centiméterig. Ezt a terméket főleg azoknak a 40 év felettieknek ajánlják, akik sokat ülnek számítógép előtt. Számukra az új lencsecsalád ugyanis nagyban megkönnyíti a munkavégzést, hiszen kevesebb test- és fejmozgatással is élesen látnak a szükséges távolságra, így kevésbe fáradnak el a munkanap végére.

Az M.I.D. technológia három különböző lehetőséget kínál: „közeli”, „szobai” és „egyedi” lencsét, amelyek maximális látástartományukban és kialakításukban különböznek egymástól. A „közeli” lencsekategória a látómezőt legfeljebb két méterre fókuszálja. Tökéletes azoknak, akik sokat olvasnak, és a közeli távolságban levő tárgyakat ― mint például a számítógép képernyőjét ― is tisztán akarják látni. A „szobai” kategóriát úgy tervezték, hogy tökéletes látást biztosítson legfeljebb négy méteres tartományra. Azoknak ideális, akik sok időt töltenek számítógépes munkával, de bemutatókat is tartanak vagy rendszeresen vesznek részt megbeszéléseken. Ráadásul azoknak is tökéletes megoldás, akik szeretnek szörfölni a weben és közben tévét nézni.

Az „egyedi” az elit osztály a ZEISS irodai szemüveglencséinek új portfóliójában. A személyes viselési paraméterek beállításán túl az M.I.D. teljes mértékben a viselő igényeihez alakítható. A látómezőt egyedileg szabják testre, így az a személyes olvasási távolságtól négy méterig állítható be. A Zeiss szakemberei a keret alakját, méretét és a szemüveg illeszkedését is figyelembe veszik a lencse kialakításakor. Cél a kényelmes és éles látás fej-, nyak-, hátfájás valamint fáradt szemek nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!