szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook Timeline (Idővonal) névre keresztelt szolgáltatása kapott hideget és meleget egyaránt a bejelentése óta.

A Facebook Timeline (Idővonal) névre keresztelt szolgáltatása kapott hideget és meleget egyaránt a bejelentése óta. Ám néhány napja bárki számára elérhető a szolgáltatás, így nem kell végre mások véleménye alapján pálcát törni a Timeline funkció felett, mindenki kipróbálhatja saját maga. Régi profil oldalunkat tehát modern és - szerintünk - praktikus felületre cserélhetjük.
A beüzemelés egyszerű: a Facebook oldalára belépve, a keresőmezőbe írjuk be a Timeline kifejezést, majd a megjelenő lehetőségek közül válasszuk "Az idővonal bemutatása" opciót, a Facebooktól (gyorsítás végett ide is kattinthatunk).
Ezen az oldalon tökéletesen megismerhetjük az Idővonal minden lehetőségét, gyakorlatilag egy mintát látunk belőle. Ha tetszik, amit látunk, egy kattintással aktiválhatjuk az új nézetet a saját Facebook fiókunkban is. Még csak kapkodnunk sem kell, ugyanis az aktiválás után még 7 napunk van az automatikus élesedésig, addig csak mi látjuk az idővonalat. Dönthetünk persze az azonnali publikálás mellett is (csak egy kattintás), de a pár napos eltolás pont megfelelő arra, hogy adatainkat, Facebook alkalmazásainkat, fotóinkat stb. hozzáigazítsuk az új oldalhoz.

Ami lényeges lehet a legtöbb felhasználónak:
1. Választani kell egy borítóképet. Ezt feltölthetjük a gépünkről, vagy kiválaszthatjuk a már feltöltött képeink közül. Nem árt, ha jó minőségű, mégiscsak ott fog éktelenkedni az Idővonalunk tetején. Amúgy a pozicionálását utólag is elvégezhetjük, szóval nem kell méretre vágni feltöltés előtt.
2. A profilkép sem árt, de ez többnyire mindenkinek van.
3. A profilkép alatt a Timeline megjelenít egy összefoglaló névjegyet. Az itt megjelenő adatokat úgy befolyásolhatjuk, hogy megváltoztatjuk azok privacy beállításait. Vagyis ha nem szeretnénk, hogy bárki azonnal lássa a munkahelyünket, akkor a munkahelyi adatunk jellemzőinél kell megváltoztatni mondjuk Ismerősökre  a beállításokat. Persze az ilyen beállítások átgondolása amúgy is javasolt a Facebookon, most talán végre rá is vannak kicsit kényszerítve a felhasználók, hogy átgondolják, mi az, amit a világgal, s mi az, amit csak az ismerősökkel kívánnak megosztani.
4. A névjegy adataihoz hasonlóan érdemes azt is átgondolni, hogy mely alkalmazások üzeneteit szeretnénk viszontlátni az Idővonalon. Sőt, visszamenőleg is kényelmesen beállíthatjuk, hogy melyik korábbi üzenetünket, ki láthatja. Az eseménynaplóban az is meghatározható utólag, hogy egy adott tevékenység látszódjon-e a Timeline-on.

A Timeline - jelenlegi formájában - korántsem olyan félelmetes dolog, mint amilyennek sokan beállítják. Gyakorlatilag mindent, amit megmutat, megtaláltak eddig is a Facebookon, csak kevésbé jól rendszerezve. Így az Idővonal azok számára, akik tudatosan használják a Facebookot, inkább segítség az üzenetek, adatok átlátásában, visszakeresésében. Aki pedig eddig is gondolkodás nélkül osztott meg dolgokat a közösségi oldalon fűvel, fával, vadvirággal, annak teljesen mindegy, hogy ezt most egy rendezettebb, idő szerint visszakereshető felületen látja-e viszont.
Még egy apró szolgálati közlemény: az iOS-re készült Facebook kliens új verziója immár támogatja a Timeline-t is. 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő