szerző:
techline.hu

Az Európai Unió rendelete 2012.

Az Európai Unió rendelete 2012. július 1-jétől kényszeríti a szolgáltatókat arra, hogy tovább csökkentsék roaming tarifáikat. Az idei rendelet különlegessége, hogy az unió most első alkalommal maximálja a külföldi internethasználat díjait. Ez éppen ránk is fért, hiszen a szolgáltatók igencsak magas tarifákat alkalmaznak a külföldi netezésre. 

A telefonálás díjait már évek óta folyamatosan csökkenő módon korlátozza az uniós rendelet. Ehhez a magyar szolgáltatók kínosan alkalmazkodnak, a roaming alaptarifák mindhárom nagy szolgáltatónál megegyeznek a 2011-es rendelet által előírt maximummal. Uniós országból Magyarországra való mobilozás tarifái jellemzően: 118,50 Ft/perc hívásindításnál, 37,20 Ft/perc hívásfogadásnál és 37,20 küldött SMS-enként. A magyar nyaralót különösen érdeklő Horvátországban a T-Mobile-nál ettől sokkal drágább telefonálni, a Vodafone és Telenor esetében az uniós tarifák érvényesek Horvátországra is. Igaz viszont, hogy a T-Mobile az egyetlen, amelyik egy, még a 2012-es rendeletnél is kedvezőbb tarifát is meghirdetett az unión belülre: a számlás ügyfelek által igénybe vehető Travel & Talk roaming tarifával 85 Ft-os percdíjjal lehet hazatelefonálni és 30 Ft-os percdíjért lehet hívást fogadni. 

Ez utóbbi tarifa már bőven megfelel az idei rendeletnek is, amely a kedvezőtlen forintárfolyam és a magas áfa miatt csak valamelyest csökkenti az alkalmazható tarifákat. A várható maximum bruttó díjak 2012. július 1-től: 110 Ft/hívásindítás, 30 Ft/perc hívásfogadás és 34 Ft SMS díj.

Drámai változások előtt a külföldi internetezés 

Graur Tamás az internetet.hu távközlési szakértője szerint a külföldi internetezés 2012. július 1-jétől komoly változások előtt áll. Mindezidáig az unió a szolgáltatók egymás közt alkalmazandó nagykereskedelmi tarifáinak maximálásával próbálta kordában tartani az internet roaming költségeit, de ez semmilyen hatással nem volt a fogyasztói árakra. 
Jelenleg a T-Mobile 610 Ft-ot, a Telenor pedig 595 Ft-ot számláz megabájtonként.

A Vodafone-nál az alaptarifa ugyan horrorisztikus (2 334 Ft/MB!), de itt különböző napi-, heti- és havijegyekkel lehet internetezni, amelyek tervezhetőbb költségeket eredményeznek. Egy 690 Ft-os napijegyért például 25 Mbájtnyi internetforgalmat kapunk, vagy az okostelefonokhoz kitalált Európa napijeggyel - ami 990 Ft-ba kerül - 50 MB internet forgalom jár és az itthoni percdíjakkal telefonálhatunk.

Na de! Július 1-jétől a megabájtonként alkalmazható maximum tarifa nettó 70 eurócent, azaz kb. 266 Ft. Bizonyára erre a díjra fog változni az alaptarifák díja, kérdéses, hogy milyen csomagokat és „jegyeket” találnak ki a szolgáltatók. Mindenesetre érdemes lesz majd utazás előtt egy kicsit számolgatni és böngészni a csomagok között.
Persze továbbra is óvatosan kell majd bánni az internetes telefonálási lehetőségekkel (pl. Skype, Viber és társai), hívja fel a figyelmet Graur Tamás. Ha ugyanis ezekkel telefonálunk mobilnetet (és nem wifit) használva, a generált forgalom díja még a csökkentett internettarifák mellett is magasabb lesz, mintha normál módon telefonálnánk a mobilon.

A szolgáltatók a feketelevest továbbra is éves adagokban kapják az uniótól. A mobilinternet megabájtonkénti maximum díja jövő nyáron nettó 45, 2014. július 1-jétől pedig nettó 20 eurócentre csökken. Akkor a telefonálás maximum tarifái is a jelenleginek közel a felére esnek.

2014-től ráadásul megjelenik a szabad roaming szolgáltató választás, azaz kártyacsere nélkül lehet akár külföldi szolgáltatóval telefonálni és netezni. Persze szigorúan csak az unión belül!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Facebook-kommentekben veszekszik Puzsér és Karácsony csapata

Facebook-kommentekben veszekszik Puzsér és Karácsony csapata

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés