szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ígérjük, nem visszük túlzásba a dolgot, mindössze néhány apró, de talán - főleg a kezdők számára - hasznos...

Ígérjük, nem visszük túlzásba a dolgot, mindössze néhány apró, de talán - főleg a kezdők számára - hasznos tanáccsal szolgálunk az online játékosoknak. Amúgy a tanácsok többsége bármilyen online alkalmazás, szolgáltatás igénybevétele esetében hasznosítható.

Biztonságos és lehetőleg egyedi jelszó
Ez ugyebár minden online regisztrációnál fontos lehet. Mivel az online játékok egy része fizetős, s ehhez sokszor banki adatokat is megadunk (például a World of Warcraft esetében), így itt fokozottan fontos, hogy minél nehezebben kitalálható jelszóval védjük fiókunkat. Az sem árt, ha nem minden regisztrációnál használjuk ugyanazt a jelszót, különben jó esélyünk van, hogy egyik feltört fiókunk adataival végigvonulnak a tettesek az összes fiókon (Facebook, Twitter, Paypal stb.), ahol ugyanazokat a belépési adatokat használjuk. A megfelelő jelszavak kitalálásához már sok tanáccsal szolgáltunk, az alábbi programmal például nem csak generálható, hanem biztonságosan el is tárolható minden jelszó és belépési adat, így csak a master jelszót kell fejben tartanunk, a többit bármikor elérjük, ha elfelejtenénk őket (aki fizetni is hajlandó ilyen programért, annak ajánljuk a 1Passwordöt, Windowsra, OS X-re, Androidra és iOS-re egyaránt).

Ne adjunk meg és ne tároljunk banki adatokat
Bár egyre több helyen van lehetőség online fizetésre, nem feltétlenül érdemes azonnal megadni minden kártyainformációt. Ha létrehozunk egy Paypal fiókot, azzal számtalan helyen fizethetünk, s nem kell mindenfelé megadnunk bankkártyánk adatait (persze azon is múlik a dolog, megbízunk-e a Paypalben).
Sok bankban kérhetünk online fizetésre alkalmas kiegészítő számlát és hozzá virtuális kártyát, amelyet pont úgy használhatunk, mintha igazi lenne, viszont a virtuális számlára elég a várható vásárlás/előfizetés előtt átutalni a szükséges összeget, így ha netán mégis visszaélnének valahol az adatokkal, csak az ott tárolt összeg veszik, nem a teljes fizetésünk és az esetleges megtakarításaink...
Sok online játéknál van lehetőség a banki adatok tárolásának törlésére. A World Of Warcraft esetében például megszakíthatjuk az előfizetést, így a rendszer nem tárolja el az adatainkat, hogy automatikusan levehesse a következő havi összeget (a már kifizetett játékidőt természetesen lejátszhatjuk). Így ugyan minden hónapban (vagy előfizetéstől függően három havonta) be kell lépni és újra eljátszani az előfizetési procedúrát, de legalább nem kerülnek illetéktelen kezekbe adataink, ha valaki feltöri a Blizzard szervereit. Maradva a WOW-nál, mint példánál: itt lehetőségünk van játékkártyák vásárlására is (a legtöbb műszaki boltban, vagy szoftverboltban kapható), amelyet kifizetünk a hagyományos módon a pénztárnál, majd a kapott kóddal aktiváljuk a vásárolt játékidőt. Ahol ez járható út, ott érdemes lehet inkább így megoldani az előfizetést.

Használjunk regisztrációhoz külön e-mail címet
Annak nincs értelme, hogy hamis vagy átmeneti e-mail címmel regisztráljunk online játékokhoz, szolgáltatásokhoz, ingyenes letöltésekhez, hiszen általában van ellenőrzés és későbbi terméktámogatás is e-mailben. Viszont érdemes erre a célra rendszeresíteni egy önálló fiókot (rengeteg ingyenes levelező van: Gmail, Indamail stb.), amit kifejezetten erre a célra használunk. Így az általánosságban használt e-mail fiókunk nem telítődik mindenféle szeméttel és hírlevéllel, amelyekből már 10-15 különböző regisztráció után is rengeteg összejöhet. Persze - utalva az első tanácsra - itt is olyan jelszót adjunk meg, amelyet nem lehet egy perc alatt kitalálni (a nevünk, felhasználónevünk, születési dátumunk például nem túl praktikus erre a célra), és ha lehet, ne ugyanazt használjuk, amit másutt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre