szerző:
techline.hu

Az iPhone 4S októberi debütálása nem volt felhőtlen, hiszen a bemutató után néhány nappal az IT világ elvesztette...

Az iPhone 4S októberi debütálása nem volt felhőtlen, hiszen a bemutató után néhány nappal az IT világ elvesztette egyik legnagyobb géniuszát, Steve Jobsot, aki már a bemutatón sem tudott részt venni. Emellett a fél világ az iPhone 5 bejelentésére készült aznap, azt várta mindenki, nagyobb kijelzővel, szupergyors processzorral, új dizájnnal, ujjmozdulatokra reagáló Home gombbal (mindez persze csak pletykák alapján). Nem kaptuk meg, az iPhone 5 helyett az iPhone 4S érkezett. Most akkor mi legyen? Váltsunk? Ne váltsunk? Íme néhány támpont a válaszhoz.

Ránézésre egyformák
Első ránézésre egyáltalán nincs különbség az iPhone 4-hez, de mivel többek között az antennák elrendezése is változott a mobilban, az oldalsó alumínium keret nem teljesen olyan, mint az elődé, a gombok egy kicsit elcsúsztak. Ez pont arra elég, hogy ha iPhone 4-ről váltunk és nincs mázlink, akkor vehetünk a 4S-hez egy új tokot. És bár itt antenna gondok már nincsenek, azért egy tok nem árt neki, azzal ugyanis kellemesebb a fogása és kisebb az esélye, hogy egy esetleges leejtéskor sérül a telefon.

Új gomb nincs és az érintőképernyő mérete és felbontása szintén maradt a régi. A képe tűéles, a színei gyönyörűek, versenyképes az AMOLED kijelzőkkel. Aki esetleg hiányolná a fotózáshoz használható exponáló gombot, azt megnyugtatjuk, hogy az új iOS 5 rendszer, amely az iPhone 4S-en alapból megtalálható, a hangerőszabályzó gombhoz (volume up) rendeli ezt a funkciót a Camera alkalmazás futásakor, sőt, még a headsettel is exponálhatunk ugyanígy.
Bár kívülről nem sok változott, a belsejét tekintve már egyértelműen új telefont kapunk. Az új A5-ös processzornak köszönhetően érezhetően nőtt az iPhone 4S teljesítménye az elődhöz képest. Ezt elsősorban a játékoknál fogjuk érezni, azokon belül is azoknál, amelyeket az új processzor és grafikus vezérlő lehetőségeihez optimalizáltak. Sok esetben akár a külsőségekben is észrevehető a különbség. A telefon sebességnövekedése egyébként olyan hétköznapi dolgoknál is tetten érhető, mint a böngészés, vagy a multimédiás alkalmazások (például Garageband zeneszerkesztő, iMovie videoszerkesztő) használata.

A telefon sebességnövekedése jól jön a videók vágásánál, vagy a Garagebandben is. Nem is beszélve a játékokról!

A másik nagyobb hardveres újdonság az új kamera, amelytől teljesen le vagyunk nyűgözve, és nem a "PR dumák" hatására, hanem mert az iPhone 4S-nél végre nem csak a megapixelek számát sikerült feltornászni 8-ig, mint teszi azt a legtöbb gyártó, hanem a képminőség is szinte tökéletes lett. Az új optika rendesen teszi a dolgát, az f/2.4-es rekesznyílásnak köszönhetően "fényesebb" képeket kapunk (pontosabban gyengébb megvilágításnál is viszonylag jó képet), ráadásul remekül játszhatunk a mélységélességgel a touch fókuszt használva. Döbbenetes kompozíciók hozhatók vele össze, lágyan elmosott háttérrel. A színek is élettel teliek, meglepően jól visszaadják az eredeti látványt.
Videofelvétel készítésekor a touch fókusz egyben a fehéregyensúly beállítására is szolgál, ami a legtöbb esetben praktikus lehet, bár nem mindig (nekünk szimpatikusabb a Camera+ alkalmazás kétujjas megoldás, ahol az egyik ujj a fókuszra vonatkozik, a másik pedig a fehéregyensúlyra). A full HD videók (1080p) készítésekor viszont egyértelműen jól jön a szintén új képstabilizátor opció! A kamerával kapcsolatban egyedül a LED vaku tűnt kicsit gyengécskének, de azért 2-3 méterig az is elegendő. Készítettünk mintafotókat is, ezeket itt lehet megnézni.

További fotók láthatók a képre kattintva...

Korlátok persze itt is akadnak: például nincs optikai zoom, a digitális zoom viszont most már használható kétujjas nagyítással is és az arcfelismerő funkció is megérkezett. Aki extrákat szeretne, vásárolhat rengeteg kiegészítő lencsét/előtétet az iPhone-hoz.

Kiváltani persze nem tud egy DSLR fényképezőgépet vagy egy jobb minőségű full HD kamerát, de a kompakt fényképezőgépek piacának azért odacsaphat kicsit, mert leszámítva az optikai zoom hiányát, különösebben nincs szükség mellé még egy "utazós fényképezőgépre" is. Arról nem beszélve, hogy itt azonnal van geotag és online megosztási lehetőség is, ami a kompaktokból javarészt hiányzik. Akiben pedig megvan a tehetség, az elég jó filmeket készíthet vele, lásd itt és itt.

A (majdnem) tökéletes okostelefon
A fentiek alapján az iPhone 4S hardver szempontjából remek vétel bárkinek, feltéve persze, hogy nem kritérium a választásnál a minimum 4"-os kijelző, amit itt nem kapunk meg. Cserébe kényelmesen fogható méretű a telefon (még egy kevésbé vékony műanyag tokkal együtt is). Van GPS, 802.11n-es wifi, Bluetooth 4.0, és szinte minden létező és elterjedt, mobilba rejthető érzékelő (gyorsulás, környezeti fény, giroszkóp stb.) is.
Az iPhone-t nem csak a külső és a hardver tette sikeressé, hanem elsősorban az Apple iOS mobil rendszere. Ebből az aktuális, iOS 5 került az iPhone 4S-re, ami rengeteg újdonságot hozott az elődhöz képest. Ezeket most nem részletezzük, hiszen több cikkben is foglalkoztunk már velük.

Siri
Az Apple-t nem most kezdte el foglalkoztatni a gondolat, hogy a számítógépből, hordozható eszközökből valódi személyi asszisztenst faragjanak. Ennek első, hivatalos követe a Siri, amely a jelek szerint csak az iPhone 4S kiváltsága lesz, az Apple egyelőre nem tervezi hivatalosan, hogy a korábbi iPhone-okon is elérhetővé tegye.

A hangos keresés persze nem újdonság, ilyet más okostelefonon is láttunk már, felismeri amit mondunk, és végrehajtja a feladatot. A Siri különlegessége viszont a mögötte megbújó mesterséges intelligencia, amelynek köszönhetően gyakorlatilag kedélyesen elcseveghetünk a telefonunkkal, miközben megpróbál minden kérdésünkre választ találni az internet legkülönbözőbb forrásaira (Google, Wolfram Alpha stb.), illetve a mobil tartalmára (névjegyek, naptár stb.) hagyatkozva. Az információkérésen (milyen időjárás várható, ki volt Napóleon stb.) felül persze a hétköznapi dolgokat is megoldhatjuk vele, így hangos utasítással kérhetünk ébresztést, telefonhívást, diktálhatunk SMS-t, e-mailt stb. A magyar nyelvvel jelenleg nem tud mit kezdeni, de angolul, németül, franciául kiválóan használható. Aki magyarul szeretne diktálni az iPhone-nak (nem csak a 4S-nek), annak ajánljuk az ingyenes Dragon Dictation alkalmazást.

Akku gate?
Az iPhone 4 esetében annak idején az "antenna gate" volt hónapokon keresztül a sláger a sajtóban. Ott a telefon tartásától függően eshetett a térerő egy tervezési hibának köszönhetően. Az iPhone 4S debütálása sem sikerült felhőtlenre (nem az iCloudra gondolunk). Itt akku problémákkal küzd a felhasználók többsége. Az Apple szerint a probléma szoftveresen orvosolható, és dolgoznak is az ügyön. Sajnos a legutóbbi iOS 5.0.1-es frissítés nem oldotta meg a gondokat, de már dolgoznak az 5.0.2-esen is. Reméljük, az majd segít, mert a telefon amúgy érezhetően gyorsabban eszi az akkut, mint az elődje tette, akkor is, ha kikapcsolgatjuk a netes fórumokban ajánlott funkciókat.

Akkor most váltsunk?
Az új rendszernek köszönhetően az iPhone 4S-t PC függetlenül is használhatjuk, kezdve az első konfigurálástól, a biztonsági mentés készítéséig, ami akár az ingyenes 5 GB online tárhelyet biztosító iCloud szolgáltatással is megoldható. Az iCloud korántsem tökéletes, de nagyon jól használható felhő szolgáltatás, amelyről szintén rengeteget írtunk már. Összefoglaló róla itt, tippek pedig itt találhatók
A képernyő méretét és felbontását tekintve azért mostanra már van bőven termék, ami "ráver" az iPhone 4S-re is, ezt viszont kiválóan ellensúlyozza az Apple az alkalmazások minőségével, az iOS-re készülő szoftverek többsége ugyanis sokkal használhatóbb és ízlésesebb, mint a konkurens mobil rendszerek programjai. Persze ez valahol ízlés kérdése is! Ahogy az is, kinek, melyik rendszer jön be inkább.

A Reminder GPS-alapú értesítéseit csak az iPhone 4S-en használhatjuk

Ha teljesen más készülékről váltunk, nem valószínű, hogy megbánjuk, ahogy az iPhone 3G-t vagy iPhone 3GS-t használók számára is egyértelmű előrelépést jelent az iPhone 4S.
Aki nemrég vásárolt iPhone 4-et, annak mérlegelnie kell, hogy az új kamera és a Siri megéri-e a befektetést, az iPhone 4-hez képest ugyanis nagyjából ez a két opció jelenthet igazi előrelépést (esetleg még az új antenna elrendezés). A közvetlen előd birtokában lehet, hogy érdemesebb még kicsit húzni a dolgokat és bevárni a jövőre időzített iPhone 5-öt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Páratlan kincseket találtak az 1802-ben elsüllyedt hajó roncsában

Páratlan kincseket találtak az 1802-ben elsüllyedt hajó roncsában

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben