szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 60 milliárd forintos kórház-konszolidáció ellenére továbbra is 30 milliárd forintnyi tartozást görgetnek az intézmények maguk előtt. Mivel a tartozás egy jelentős része az eszköz beszállítókat érinti, ezen vállalkozások ellehetetlenülésének érdekében, az életmentő egészségügyi eszközök áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentését kezdeményezi a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége.

A kormány június elejére törlesztette az orvostechnikai eszközbeszállítók felé a március végéig fennálló lejárt tartozásokat, de a konszolidációra fordított 60 milliárd forint csak részben enyhítette a helyzetet, a kórházak ugyanis további 30 milliárd forintnyi tartozást görgetnek maguk előtt az, ami szeptember végére ismét megközelíthet a 70 milliárd forintot. A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének (MOBSZ) szakértői továbbra is egy védőháló felállítását és az életmentő eszközök áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazzák a vállalkozások ellehetetlenülésének megakadályozására – derül ki a MOBSZ sajtóközleményéből. Így az ÁFA előfinanszírozásának a rendkívüli terhe részben csökkenne. Miközben a gyógyszerek esetén 5 százalékos kulcsot alkalmaznak, addig egy életmentő, beültethető defibrillátor vagy egy szívkatéter esetén 27 százalékos áfát kell fizetni.  A szövetség szerint az áfát az orvostechnikai beszállítók rendesen fizetik, ugyanakkor az eszközök ára mellett, ezt sem kapják meg időben a kórházaktól.

©

A MOBSZ szakértői szerint a kórházi tartozások finanszírozására az állam kamatmentes hitelt nyújthatna a vállalkozásoknak, készfizető kezességet vállalhatna a kórházi tartozásokra, illetve megfontolandó a tartozások ingyenes faktorálása is. A védőháló működtetésében kiemelt szerepe lehet az állami hátterű hitelintézeteknek. Számításik alapján, sem egy kamatmentes hitel, sem a készfizető kezesség nem járna valós kiadással az állami költségvetés számára.  Ugyanakkor, ha nem rendeződik a finanszírozás helyzetet, az áfát, az ingyenesen kihelyezett árukészleteket és az egyéb költségeket is beleszámítva ezen hazai kis- és középvállalkozások éves árbevételükkel finanszírozzák az egészségügyet.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bayer Zsolt már nem vádolja régi harcostársát pedofíliával

Bayer Zsolt már nem vádolja régi harcostársát pedofíliával

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában