szerző:
hvg.hu

Tudta, hogy a világ legnagyobb hadiipari cégének, a Lockheed Martinnak az első embere nő? A Fortune magazin listája szerint ő a negyedik legbefolyásosabb üzletasszony a világon. A Fortune szigorúan a piaci teljesítmények alapján készítette el azt az ötvenes listát, amelyen a legbefolyásosabb üzletasszonyok szerepelnek. Az idei lista ráadásul rendhagyó, ugyanis bónuszként van egy 51. helyezett is, a mindössze 25 éves Taylor Swift.

1000 milliárd dollár, vagyis sokak számára elképzelhetetlenül hatalmas összeg, úgy 270 ezer milliárd forint, a magyar gazdaság 9 évnyi teljesítménye – ez csak annak a 27 cégnek a tőzsdei értéke, amelyeknek a vezérigazgatói a világ legbefolyásosabb női. A Fortune magazin már 18. alkalommal hozza nyilvánosságra azt a listát, amelyen a legsikeresebb üzletasszonyokat gyűjti össze. A listán 50 hölgy szerepel, akik különböző nagy cégek döntéshozói, a helyezés pedig tisztán az üzleti eredményeken múlik.

Az idei listát Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója vezeti, és bár a lista hivatalosan csak ötven nevet tartalmaz idén, bónuszként felkerült rá Taylor Swift is.

©

Taylor Swift jelenléte mégsem meglepő, ugyanis a Forbes hasonló 100-as listájára is felkerült, ráadásul ő volt rajta a legfiatalabb. A Forbes és a Fortune listája között alapvetően az a különbség, hogy míg a Fortune csak üzleti szempontokat vesz figyelembe, a Forbes százas listáján a vagyon, a politikai befolyás, és médiaszereplés is számított, így ez utóbbit Angela Merkel német kancellár vezeti, de szerepel rajta az énekes Beyonce vagy Anna Wintour – az amerikai Vogue magazin szerkesztője – is.

Taylor Swift feltehetően azért került fel a Fortune üzletasszonyai közé, mert bár elsősorban énekesként ismert, de remek üzleti érzékkel rendelkezik, ráadásul egészen rebellis lépéseket is tesz, így alapvetően szembemegy a zeneiparral. Ilyen volt, amikor letiltatta a Spotify streaming oldalról a számait, arra hivatkozva, hogy az internet kizsigereli a zenészeket. Swift ráadásul a jótékonykodásban is élen jár, támogatja a művészeti oktatást, a gyermekek írni-olvasni tanulását, továbbá segíti a természeti katasztrófák áldozatait és a beteg gyermekeket.

Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója
©

A Fortune listáját immár második éve Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója vezeti. Az Egyesült Államok legnagyobb autógyárának tavalyi forgalma 156 milliárd dollár volt, igaz, a nyereség 26 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ugyanis 2,9 milliárd dollárt kellett gyártási hibák miatti visszahívásokra költeni, de az utóbbi hónapokban sikerült újra az emelkedés útjára terelni a céget és jelentősen emelni az eladások számát. Barra azon kevés női vezérigazgatók közé tartozik, akik résztvevői az „ilooklikeaengineer” elnevezésű Twitter-kampánynak, amely a mérnöki szakmát kívánja népszerűsíteni a nők körében.

Marillyn Hewson
©

A lista második helyezettje a PepsiCo vezérigazgatója, Indra Nooyi, aki ötéves csúcsra járatta idén a snack- és italgyártó cégóriást. Ennek köszönhetően az idén ötvenéves cég soha nem volt ilyen erős, mint most.

A harmadik helyen az IBM vezére, Ginni Rometty, a negyediken pedig Mirillyn Hewson, aki a világ legnagyobb hadiipari cégének, a Lockheed Martinnak az  első embere. A Lockheed tavaly 45,6 milliárd dolláros forgalmat generált, a profitja pedig 5,5 milliárd volt. Hewson egyik legnagyobb dobása az volt, hogy júliusban felvásárolta – 9 milliárd dollárét – a Black Hawk helikoptereket gyártó Sikrosky Aircraft-ot.

A Fortune külön listán közölte Európa legbefolyásosabb üzletasszonyait, itt Ana Botín az első, aki a spanyol bankóriás, a Banco Santader vezére.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Kerpel-Fronius azért így is nekifut az önkormányzati választásnak

Kerpel-Fronius azért így is nekifut az önkormányzati választásnak

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

Nem létező kollégái helyett is evett-ivott egy férfi egy szállodában, majd elvitte a kasszát

Nem létező kollégái helyett is evett-ivott egy férfi egy szállodában, majd elvitte a kasszát