szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyolcvankét milliós bírságot osztott ki a GVH egy elképesztő közbeszerzési kartell-ügyben, amiben az egykor Vajna érdekeltségébe tartozó - most már az állam kezében lévő - Liga TV mozgatta a szálakat, helyenként olyan amatőr módon.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Finella Investment Kft., a JRM Produkció Kft., a Liga TV, a Pupu Produkció Filmgyártó Kft. és a Nosztalgia-Design Kft. kartellezett az MTVA által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A cégeket összesen csaknem 82 millió (81 millió 970 ezer 500) forintra bírságolta az ügyet több mint két éve vizsgáló versenyhivatal.

Ahogy arra az Index felfigyelt, a GVH honlapján elérhető dokumentumokból kiderült, hogy a cégek a közbeszerzési pályázatokat konkrétan ugyanolyan típusú borítékban adták be, a címzés, valamint a használt betűtípus is teljesen megegyezett, de az oldalszámozásban, terjedelemben, és a tartalomjegyzéket tekintve sem volt eltérés. Ráadásul a Liga TV képviseletében eljáró Váradi Vilmos, és a JRM képviseletében eljáró Rácz Gábor együtt adták be a pályázatokat.

A dokumentumokból továbbá az is kiderül, hogy a Liga TV kezdeményezte 2013-ban, hogy a cégek egyeztessenek, mielőtt beadják a pályázatot az MTVA közbeszerzésére. A pályázatokat úgy készítették el, hogy a Liga TV minden esetbe alvállalkozóként vehessen részt az MTVA pályázatain.

Ennek célja a piaci versenytársak kizárása volt a második pályázati körből, amelyben már csak az első körben az első négy helyen végzett vállalkozás vehetett volna részt. Ezt úgy szándékoztak elérni, hogy a pályázat első körében az első négy helyen végeznek. Így a LIGA TV valódi piaci versenytárs nélkül nyerhette volna el a keret-megállapodás alapján megvalósuló feladatok elvégzését.

Mint azt korábban megírtuk Andrew G. Vajna filmmogul céges összeolvadás eredményeképpen kapcsolódott a Duna Televíziónak és a Magyar Televíziónak HD minőségben sporteseményeket közvetítő Liga Tv-hez. A sport és kulturális eseményközvetítést végző Liga Tv-nek ugyanis az a V2 Investments Kft. volt a tulajdonosa, ami az Andy Vajna kaszinóit tulajdonló cégek tulajdonosa is a Luxemburgban bejegyzett Las Vegas Casino S.á.r.l. nevű cégen keresztül. A céget időközben az állami tulajdonú Antenna Hungária vásárolta fel, az ügyletet a versenyhivatal is jóváhagyta.

A GVH az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok alkalmával több, a jogsértéseket alátámasztó bizonyítékot foglalt le, köztük a versenykorlátozó magatartás közvetlen bizonyítékát, a LIGA TV ügyvezetőjének jegyzetét.

A kiszabott bírság alapösszegének megállapításához – releváns forgalomként – a tenderek kiírási/ajánlatkérési értékének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és az enyhítő körülményeket, de figyelembe vette azt is, hogy a LIGA TV aktív felbujtói és szervezői szerepet játszott a jogsértőnek minősített magatartások kialakításában és összehangolásában – áll a GVH közleményében.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szabadon engedik a bebörtönzött fehérorosz tüntetőket

Szabadon engedik a bebörtönzött fehérorosz tüntetőket

Lengyel tölténnyel lőhetnek a tüntetőkre Belaruszban

Lengyel tölténnyel lőhetnek a tüntetőkre Belaruszban

Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész