szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt vezetője a Goldman Sachs nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatósági elnöke.

José Manuel Barroso portugál politikus 2004 és 2014 között volt az Európai Bizottság vezetője, korábban pedig - 2002 és 2004 között - Portugália kormányfőjeként politizált – írja az MTI.

A Goldman Sachsot más amerikai beruházási bankokkal együtt érzékenyen érinti a Brexit, az Egyesült Királyság várható kilépése az Európai Unióból, annál is inkább, mert központjuk és munkatársi gárdájuk jó része Londonban van. A Goldman Sachs Internationalnek - amelynek most Barroso lesz az elnöke - szintén Londonban van a központja, és a nagybank hatezer alkalmazottja közül is kevesebb mint ezren dolgoznak az Egyesült Királyságon kívül.     Michael Sherwood és Richard Gnodde, a Goldman Sachs International két társigazgatója pénteki közleményében  meggyőződésének adott hangot, hogy Barroso tanácsaival segíti majd a céget abban, hogy megbirkózzon a "kihívásokkal teli és bizonytalan gazdasági és piaci környezettel".

A portugál politikus érdemének tartják, hogy - pénzügyi segélyalap létrehozásával és szigorított költségvetési politikával - segített az eurozóna túlélésében a 2009 és 2013 közötti adósságválság idején. Ő volt az aláírója a Lisszaboni Egyezménynek is, amely lényegében átalakította az Európai Unió intézményrendszerét azt követően, hogy a hollandok és a franciák elutasították az európai alkotmányt.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az MLSZ készen áll az Eb-döntő megszervézésre, ha elveszik Londontól

Az MLSZ készen áll az Eb-döntő megszervézésre, ha elveszik Londontól

Furcsa szervezet szállt be a Karácsony elleni dugókampányba

Furcsa szervezet szállt be a Karácsony elleni dugókampányba

Nem mutogatta izmait, de azért odaszólogatott egymásnak Biden és Putyin

Nem mutogatta izmait, de azért odaszólogatott egymásnak Biden és Putyin