szerző:
Tallián Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2014 után, bárki lesz is a miniszterelnök, felelős gazdaságpolitikát, felelős politizálást folytatni lehetetlen lesz, ugyanis sehol sincs hozzá szellemi tőke.

Fogjon össze minden ellenzéki jelölt Bajnai Gordon mögött, ha már úgyis visszatér, hiszen ő Orbán Viktor egyetlen életképes alternatívája, és Orbánnál csak jobb lehet, hiszen egyszer már sikeresen kezelte az államcsődöt, és intézkedéseit még Orbán sem vonta vissza – nagyjából ezt kéri Tóta W. Árpád.

Csakhogy ez teljesen felesleges. A sereg, aminek az élére kellene állni, ugyanúgy debilek gyülekezete, mint a másik oldalt és ugyanúgy fogalmuk sincs sem a költségvetésről, sem a szabadelvű képviseleti rendszerek intézményeinek lényegéről.

Miért lenne, hiszen nem is akarnak sem felelős gazdálkodást, sem rendes képviseleti rendszert. Baloldali orbánisták, szocialista nyugdíjasok, Marxból és Hobsbawmból tájékozott, de az elemi számtanhoz hülye értelmiségiek, nagyjából így lehetne leírni azt a csapatot, aminek a tüntetésén Bajnai coming outolni készül. Ja, meg van az MSZP, akik hatalomtechnikai kérdésekben igen tanulékonyak, tehát ha véletlenül leváltják Orbánt, nem a képviseleti demokrácia erősítésén fognak ügyködni. Hanem a gyakorlatban is alkalmazzák az ellenzéki lét alatt tanult leckéket.

Igaz, Bajnai tényleg tud számolni, igaz, Bajnai tényleg tudott az államcsődöt kikerülő költségvetést csinálni. De hát Gyurcsány is tudott. Aztán mi lett belőle? Az első adandó alkalommal, amikor nem volt feltétlenül muszáj szigorúan bánni a pénzzel, elszórt mindent, amit lehetett, csak hogy nyerjen. És tudjuk, milyen nehéz dolga volt ezek után Bajnainak, amikor a kiigazítást át kellett vernie a frakción.

Ezek után képzeljük el, mi történne, ha az Orbán-kormány után Bajnai kerülne hatalomra, és megpróbálná konszolidálni a költségvetést. Ehhez olyanok támogatására lenne szükség, akiknek elemi identitásbeli kérdés, hogy nem hajlandóak foglalkozni a matematikával. Látta valaki az LMP alternatív költségvetését? Na ahhoz képest még a matolcsyzmus is tényleg tündérmese. Vagy olyanoknak kellene támogatni Bajnait, akik igazából semmi mást nem szeretnének az új kormánytól, mint bőséges kárpótlást az Orbán-kormány alatt elszenvedett vélt vagy valós sérelmeikért. Ez sem a költségvetési fegyelem melegágya.

Ebben a helyzetben Bajnainak (vagy bárkinek, aki számolni tud) két választása van. Vagy enged, és akkor előáll Gyurcsány 2.0. Vagy orbáni módszerekhez nyúl, és erőszakkal keresztülveri a konszolidációt, az viszont hatástalan lesz, mert a rendszer minden pontján ott ülő ellenérdekeltek szabotálni fogják. Nyerni sehogy sem tud.

Ebben a helyzetben visszatérni öngyilkosság – persze Magyarországon racionális  gazdaságpolitikát folytatni mindig az – , csak ezúttal az önfeláldozásnak semmi haszna nem lesz. A 2010-es Orbán-kormány után következő időszakban, bárki legyen is a miniszterelnök, felelős gazdaságpolitikát, ebből következően felelős politizálást folytatni lehetetlen lesz, ugyanis sehol sincs hozzá szellemi tőke. Amikor meg nincs szellemi tőke, hagyományosan két dologgal szokott pótlódni, butasággal és erőszakkal.

A Bajnait pajzsra emelő társaságban mindkettőre bőven megvan a készség. Ezen a miniszterelnök személye nem fog változtatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!