szerző:
Pásztor Tibor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint Rogán Antal tevékenységével hozzájárult a közpénzek hatékonyabb felhasználásához. Nézzük meg, hogy V. kerületi polgármesterként ezt hogyan tette.

Helyreigazítás

Alábbi írásunkban a valóságot hamis színben tüntettük fel, amikor azt állítottuk, hogy a Szent István téri mélygarázs, illetve a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületének eladásával kapcsolatban Rogán Antal II. rendű felperes lemondott a kerület részére járó bánatpénzről. A valóság ezzel szemben az, hogy a mélygarázs és a múzeum eladásánál jogi és egyéb akadályok miatt, és nem a vevő hibájából hiúsult meg az adásvétel, ezért bánatpénz követelésére nem volt lehetőség.

Egy állami intézmény elnöke, aki fideszes politikus volt nem is olyan régen, kitüntette a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét. Rogán Antal kitüntetést kapott az állami számvevőszéktől. Vajon mivel érdemelte ki ezt a megtiszteltetést? Ha most eltekintünk attól az elméleti lehetőségtől, hogy itt a fideszes haverok lapogatják egymás hátát, akkor vagy az ÁSZ jogállami és társadalmi súlyának növeléséről, nemzetközi hírnevének erősítéséről, az ÁSZ szervezetének átalakításáról vagy a közpénzek őrzéséről lehet szó.

Jogállamiságot emlegetni vezető fideszes politikus kapcsán pont annyira helyénvaló, mint társadalmi súlyt az ÁSZ-szal kapcsolatban. Nemzetközi kapcsolatépítésben sem biztos, hogy Rogán a legjobb, hiszen még egy éve sincs, hogy elvitte sörözni az IMF delegációjának egyik tagját, majd másnap hajnalban az egész delegáció látványosan elhagyta az országot. Tehát vagy az ÁSZ szervezetének megújítóját tisztelhetjük benne, vagy a közpénzek hatékony felhasználóját. Bár nincs kizárva, hogy Rogán tanácsadóként dolgozik az ÁSZ mellett, de mivel Belváros-Lipótváros polgármesteréről van szó, én mégis inkább az utóbbi lehetőségre tippelnék.

Nyilván a közpénzek hatékony felhasználása volt a célja annak az egyik legelső intézkedésének, amivel az V. kerület területén a hirdetőoszlopok közterület-használati díját erősen leszállította. Jelenleg így egy hirdetőoszlopért kevesebbet kell fizetni, mint egy 1 m2-es információs tábláért. Felszínes olvasó persze gondolhatná, hogy ezzel talán a Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Mahir Cityposter járt jól, de a NER-en nevelkedettek tudják, hogy 2014-ben úgyis csak állami pénzen Simicskától vett felületeken lehet majd kampányolni, és ha olcsók az oszlopok, akkor az  államnak is kevesebbet kell majd fizetni érte. Q.E.D.

Az is a kerület közpénzei fölötti hatékony őrködés volt, amikor Rogán Antal javaslatára mégsem adta el a kerület a Szent István téri mélygarázsát. A garázs mintegy 4 milliárd forint közpénzből épült. 2008-ban úgy döntött a polgármester és a fideszes többség, hogy elég, ha a kerület 2,4 milliárdot kap érte. A vevő egy bizonyos BP Property Alfa nevű kft. volt, a tulajdonosának a neve talán ismerősebben cseng: SCD Group S.A. Luxemburg. A vevő végül elállt attól a lehetőségtől, hogy majd’ féláron megvegye a garázst. Ennek örömére Rogán lemondott az ilyen esetekben a kerületnek mint felültetett eladónak járó bánatpénzről, 100 millió forintról. Ha azt vesszük, hogy cserébe mégsem kótyavetyélte el a garázst, igazán jól járt a kerület. Hosszú, költséges folyamat végén minden maradt a régiben: a kerület közpénzből finanszíroz egy veszteséges céget.

Természetesen kicsinyes dolog lenne mindig csak a százmilliókat emlegetni. Spórolni, a közpénzekre vigyázni kis tételben is lehet, így még munkásabb is, de a köz javáért nem szabad spórolni az izzadságcseppekkel. Például a Kormos István Általános Iskola megszüntetése is eredményezett néhány tízmillió forint megtakarítást. Cserébe megszűnt az ország egyik legszínvonalasabb sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézménye. Így miután megürült a Szemere utcai iskolaépület egyik szárnya, át lehetett telepíteni a legkisebb kerületi iskolát. Ezzel kiürült egy csinos épület a Szent István téren.

A most már üres iskolaépület mellett volt pár éve még a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Ezt az épületet is eladta a kerület már egyszer, de aztán mégse (a bánatpénzről itt is lemondott Rogán). És most egyszer csak azt látjuk, hogy addig spóroltunk iskolákon és múzeumokon, hogy van két épület, ami teljesen üres. Így meg csak a kiadás van vele, közpénzek szempontjából a legjobb lenne gyorsan eladni. Igaz, hogy egy elhúzódó ingatlanpiaci válságban vagyunk, de üsse kavics, ha a közpénzekre kell vigyázni, akkor semmi sem drága. Azért az lenyűgöző, hogy a sok, egymásra épülő döntés között egy sincs, ami legalább kicsit enyhítené a károkat.

Bevételre mindig szükség van. A fejlesztéseinket ugyan túlnyomó részt az amúgy sokszor szidott Európai Unió finanszírozza, de így is Rogán hatéves polgármesteri közpénzfelügyeletének eredménye az ország legnagyobb önkormányzati adóssága lett. 15 milliárd forint, egy főre vetítve 600 000 Ft fölötti összeg, amit a kerület jelen állás szerint 2027-ig törleszt. 2027-ben Rogán már 13 éve biztosan nem fogja felügyelni a kerületi közpénzeket. A kerület adósságának nagyobb része devizahitel, így a Fidesz-kormány forintgyengüléssel járó tevékenysége az V. kerületet közvetlenül is sújtja. A végtörlesztésről szóló törvény Rogán általi beterjesztése utáni hónapokban az V. kerület adóssága a forint gyengülése miatt milliárdos nagyságrendben nőtt meg, így állt elő az szomorú helyzet, hogy tavaly év végén szinte pontosan annyi adóssága volt a kerületnek, mint az elején – dacára annak, hogy közben másfél milliárdot törlesztett.

Nemrég tett nyilatkozatát a kerületi viszonyokra is alkalmazni lehet. Csak cseréljük ki a kormányt a kerület vezetésére, az ország adósságát a kerület adósságára, és máris kiderül, egy át nem gondolt kijelentés mennyire visszaüthet: “a kerületi adósság növekedésében szerepet játszott a 2006 utáni sok hitel, amelyet szerinte Rogán Antal polgármester tudatosan időzített úgy, hogy azt a következő polgármesternek kelljen visszafizetnie 2027-ig. Értékelése szerint Rogán Antal is úgy adósította el a kerületet, hogy a hitelek visszafizetése ne őt, hanem az utódját terhelje.”

Nyilván komoly feladat egyszerre vigyázni a kerület és az ország közpénzeire, s talán közben még az ÁSZ szervezetét is átalakítani. Aki erre képes, igazán méltó kitüntetésre. Ismétlem, aki képes erre.

 

A szerző V. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Könnygázzal oszlatták az ellentüntetőket egy lengyel melegfelvonuláson

Könnygázzal oszlatták az ellentüntetőket egy lengyel melegfelvonuláson

Aranyérmes Siklósi Gergely a budapest vívó-vébén

Aranyérmes Siklósi Gergely a budapest vívó-vébén

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere

Erre a táblázatra gondoljon, mielőtt bárkit otthagy a kocsiban a napon

Erre a táblázatra gondoljon, mielőtt bárkit otthagy a kocsiban a napon

Heller Ágnes: "Nekem nem kell, hogy kövessenek"

Heller Ágnes: "Nekem nem kell, hogy kövessenek"

TGM: Heller Ágnes meghalt

TGM: Heller Ágnes meghalt