Konok Péter
Konok Péter
Tetszett a cikk?

Tízmillió önkéntes határvadász országa.

Az MR1-Kossuth ünnepi műsora ma a hatvannyolc éves Irénke néniről szól kedveseket, akit szomszédai csak határvadásznak neveznek. A kedves néni éjjel-nappal, esőben-hóban, hétköz- és ünnepnapokon járja a röszkei határt, három telefonnal, "medveölő" kuvaszával, távcsővel, lámpával, fényképezőgéppel, és illegális határátlépőkre vadászik.

Önként, dalolva oson nádon-éren, magában halkan motyogva, és a riporternek külön élvezettel beszél az "átcsempészett" gyerekekről, akiket feladott, börtönbe juttatott, visszatoloncoltatott valamelyik háborús, nyomorgó országba. Irénke néni nem egy önbíra: ha „gyanús elemeket lát”, azonnal hívja mindhárom telefonján az illetékeseket, egyik telefon a rendőrségen, a másik a határvédelemnél, a harmadik az idegenrendészeten szól.

Irénke néni egy torz virtuóz. Irénke néni a magyar házmester-mentalitás, a rendpárti lobogás, a végsőkig savanyodott rosszindulat fortyogó esszenciája. A királyi rádióban: hős, szívmelengető ki színes riport hőse, aki ott áll a gyepűn, ősei földjeit védi az idegen hordáktól. Fényeskedjék neki, valamint a szerkesztőknek, riportereknek, közmédia-munkásoknak az örök neon-világosság!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!