Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egészen elképesztő főpásztori üzenetet fogalmazott meg Márfi Gyula veszprémi érsek még karácsony előtt. Az érsek, aki már 2016 szeptemberében áltudományos, csúsztatásokkal és hazugságokkal teli muszlimgyűlölő röpiratokat írt és terjesztett Veszprémben, úgy gondolta, karácsony előtt ráfér még egy kis gyűlölködés mindenkire.

Márfi alapvető félelme Európa elkereszténytelenedése – majd ebből kiindulva olyan állításokat tesz, amelyek miatt még többen tekinthetnek a katolikus egyházra gyűlöletkeltő, intoleráns közösségre, azaz még többen fordulhatnak el tőle. Márfit a melegházasság és a genderelmélet elismerése és térnyerése aggasztja – állítása szerint erről Ferenc pápával is beszélgetett, és egyetértett. A katolikus főpapoknak ez a két jelenség nyilván sok – ezekről még a sokszor liberálisnak titulált Beer Miklós váci megyés püspök is elítélően nyilatkozott a hvg.hu-nak. Az elöljárók tehát nem vagy csak nehezen tudnak megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak, illetve hogy az ember társadalmi és biológiai neme közötti különbség van. Ők ebben gyakran a nagy többségre fenekedő veszélyt látják, valamiféle kötelezettséget arra, hogy hagyják el a hagyományos családot.

De Márfi már tovább is lép. Az EU és tagállamainak vezetői között "alig találunk hívő keresztényeket, és igen kevés a normális családi életet élők száma is". És nem sokáig hagyja homályban, mit tart nem normálisnak. A következő mondat: "Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi 'másságát', például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik, selejtes produkcióval is megnyerhet bizonyos versenyeket."

©

A buzizás még csak a kezdet, Márfi érsek döbbenten érzékeli, hogy bizonyos európai országokban komolyan veszik a szekularizácót – bár előtte megállapítja, hogy "a felvilágosodás által meghirdetett: szabadság, egyenlőség, testvériség is csak a keresztény államokban érvényesül". Keresztény államok alatt a szekualrizált nyugati államokat érti minden bizonnyal – ahol eltávolítják a keresztet közterületekről, mint a francia Angers városában.

És akkor most jön Márfi érsek huszárvágása:

"Ezek után talán nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy a migráció támogatása mögött is a kereszténység elleni megmagyarázhatatlan – és talán ördöginek is nevezhető – gyűlölet húzódik meg. Ahogy kétezer évvel ezelőtt az írástudók és a farizeusok segítségül hívták az általuk gyűlölt Pilátust, hogy megszabaduljanak Jézustól, úgy hívják ma is segítségül az ultraliberálisok az ultrakonzervatív muszlimokat, hogy véglegesen felszámolják az európai kereszténységet, hogy megszabadítsák Európát Jézus híveitől."

Figyelem, tehát a migráció igazi oka nem a szegénység, helyi háborúk, élhetetlen országok, globális felmelegedés, hanem a keresztény Európa gyűlölete. (Márfi itt már nehezen tudna Ferenc pápára hivatkozni, mert teljesen mást és más szellemben beszél.) Krisztust pedig nem az Atya áldozta fel azért, hogy életével megmentse az emberiséget, ami a kereszténység legnagyobb titka, öröme, hanem a zsidók heccelték fel Pilátust – épp úgy, ahogy kései utódaik, az ultraliberálisok.

Erre varrjunk gombot.

De van remény is. Az ördögi ultraliberálisok ellenében ott van az magyar Alaptörvény, amely védi a családot és a keresztény gyökereket. Vannak rendes magyar emberek, akik vállalnak gyereket (speciel a gyökértelen, pokolfajzat franciák már megállították a népességfogyást, mi még korántsem.)

És ami a lényeg:

"Hazánk világi vezetői közt egyre többen vállalják nyíltan a hitüket, s akik nem gyakorolják vallásukat, azok is jó kapcsolatokra törekszenek a vallási vezetőkkel és támogatják az egyházakat. Magam is egyre nehezebben tudok eleget tenni a meghívásoknak, amelyek világi objektumok, illetve felújított keresztek, keresztutak, szentkutak megáldására szólnak. A szent helyek profanizálódása után elindult egy ellenkező folyamat: szakralizáljuk azt is, ami profán."

©

Erről beszélünk, egy jó, a katolikus egyházzal szorosan összefonódó politikai vezetéssel, egy olyan rendszerről, amelyben megáldanak minden harci helikoptert, vállról indítható rakétát.

Hát nem erről beszélt Jézus is?

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!